Madjarska u završnim pregovorima za kupovinu nemačkih haubica velikog dometa

Madjarska privodi kraju pregovore sa nemačkom kompanijom Rajnmetal o kupovini samohodnih haubica dometa većeg od 80 kilometara, što je znatno više od drugih sličnih orudja u regionu, uključujući i srpske haubice NORA ili Aleksandar.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, detalje pregovora obelodanio je madjarski komesar za razvoj odbrambenog sektora Gaspar Marot i reč je o haubicama HX-3.

"Time Budimpešta jača strateško partnerstvo sa nemačkom namenskom industrijom i dobija artiljerijsko orudje najvećeg dometa u regionu", navodi se.

U tekstu se podseća da je haubica HX-3 proizvod koncerna Rajnmetal MAN, kao i da koristi top kalibra 155 milimetara sa takozvanim pametnim projektilima.

Opremljena je potpuno zatvorenom oklopnom kupolom postavljenom na zadnjoj strani šasije kamiona.

"Budimpešta je već naručila od Rajnmetala i KMV-a 44 tenka Leopard 2A7, 24 samohodne haubice PzH-2000, 218 modularnih borbenih vozila pešadije Links i devet vozila za izvlačenje Bufalo. Vrednost ugovorenih poslova je veća od dve i po milijarde evra, a u industrijskoj zoni u Zali otvorena je zajednička fabrika nemačkog Rajnmetala i Madjarske za proizvodnju borbenih vozila Links", dodaje se u tekstu.

Portal navodi da su nabavke nove nemačke vojne tehnike deo ambicioznog programa Madjarske za modernizaciju oružanih snaga pod nazivom "Zrinski 2026".

U okviru tog programa nabavlja se isključivo nova oprema od eminentnih zapadnoevropskih ili američkih proizvodjača uz otvaranje pogona u Madjarskoj.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x