Makron i Marin Le Pen ulaze u završnicu kampanje pred predsedničke izbore

 Francuski predsednik, centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine), koji su ušli u drugi krug predsedničkih izbora, ulaze u završnicu predizborne kampanje pred izbore zakazane za 24. april.

Nedelju dana pred drugi krug, ostaje neizvesnost, iako je prema poslednjoj anketi Makron pobednik sa 53 do 55 odsto glasova. Na prethodnom drugom krugu predsedničkih izbora 2017. godine, na kojem je bio isti duel Makron-Le Pen, on je izabran sa više glasova - 66 odsto.

Izazov u drugom krugu predstavlja ubedjivanje neodlučnih Francuza da izadju na biralište, pošto u prvom krugu održanom 10. aprila na izbore nije izašlo 26 odsto birača.

Analitičari smatraju da će ključno za birače biti televizijski duel Makrona i Le Penove zakazan za sredu.

U Francuskoj je tradicija od 1974. godine da izmedju dva kruga izbora finalisti imaju televizijski duel koji može da bude odlučujući. Na prethodnom duelu 2017. godine, Marin Le Pen je delovala nepripremljena i slabija u odnosu na Makrona, što je uticalo na njen poraz na izborima.

Pet godina kasnije, liderka ekstremne desnice je izgladila svoju sliku i vodila je kampanju da bi bila bliže običnim gradjanima.

Makron, koji je pre pet godina predstavljao osveženje na političkoj sceni, pošto ne pripada tradicionalnim strankama levice ili desnice, sa svoje strane pokušava da iznese radikalne aspekte programa ekstremne desnice koje Marin Le Pen tokom svoje kampanje ne pominje.

Aktuelni predsednik takodje pokušava da pridobije levičarske glasače, iako su mu oni, poraženi u prvom krugu, pružili podršku.

Makron je do sada dobio podršku i dvojice svojih prethodnika, socijaliste Fransoa Olanda (Francois Hollande) i desničara Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy).

Le Penova je od završetka prvog kruga izbora dobila podršku od rivala ekstremne desnice Erika Zemura (Eric Zemmmour) i suvereniste Nikole Dipon-Enjana (Dupont-Aignant).

Izbori će 24. aprila biti održani u svetlu rata u Ukrajini i francuskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x