Makron: Povećati podršku Kijevu radi 'verodostojnih pregovora'

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Minhenu da saveznici treba da "pojačaju podršku" Ukrajini da bi se išlo ka "verodostojnim pregovorima" navodeći istovremeno da sada nije "vreme za dijalog".

"Treba apsolutno da pojačamo našu podršku i naš napor da pomognemo otpor ukrajinskog naroda i vojske i omogućimo im da vode kontraofanzivu koja će jedina dozvoliti verodostojne pregovore po uslovima koje bira Ukrajine, njene vlasti i njen narod," rekao je Makron na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu, u Nemačkoj.

"Jasno je da danas nije vreme za dijalog", priznao je Makron.

Makron je dugo pokušavao da zadrži otvorene kanale za razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom što je ponekad izazvalo velike kritike evropskih zemalja, uključujući i Ukrajine.

"Nije vreme za dijalog zato što imamo Rusiju koja je izabrala rat, koja je izabrala da intenzivira rat i koja je izabrala da ide do ratnih zločina i napada civilnu infrastrukturu", rekao je Makron.

On je dodao da Rusija "ne može i ne treba da pobedi u tom ratu" i da ruska agresija treba da doživi neuspeh, jer se ne sme dozvoliti da postane uobičajeno pribegavanje sili, i zato što će u protivnom cela evropska i svetska stabilnost biti dovedena u pitanje.

Makron je rekao da je "spreman za produžen konflikt" mada on to ne želi.

"Ali iznad svega ako to ne želimo treba kolektivno da budemo verodostojni u našem kapacitetu da istrajemo u ovim naporima. To je jedini način da se učini da se on vrati za pregovarački sto na prihvatljiv način, rekao je Makron misleći na predsednika Putina.

Rekao je da će mir biti više moguć ako saveznici sada budu snažni i ako nastave da budu snažni.

Francuski predsednik je rekao da bi želeo da organizuje u Parizu "konferenciju o vazdušnoj odbrani Evrope" koja bi okupila Nemačku, Italiju i Veliku Britaniju. Pozvao je Evropljane da ponovo obimno investiraju u svoju odbranu da bi se suprotstavilii izazovima s kojima se kontinent suočava.
"Prvi poziv je da se obimno ponovo investira u našu odbranu, ako mi Evropljani želimo mir", rekao je Makron.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x