Mali sa šefom Delegacije EU: Srbija ostaje posvećena strukturnim reformama

Ministar finansija Siniša Mali danas je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom istakao da Srbija ostaje posvećena strukturnim reforma i da je najvažnija reforma energetskog sektora.

Teme razgovora bile su ekonomska situacija u Srbiji i Evropi, budžet Srbije za 2023. godinu, kao i saradnja na zajedničkim projektima.
Mali je rekao da je Srbija ostala ekonomski stabilna, uprkos krizi koja traje već nekoliko godina, kao i da će budžet za narednu godinu biti razvojan, uravnotežen i socijalno orijentisan, sa elementima predostrožnosti za krizna reagovanja.

Кako je dodao, nastavlja se sa investicijama u infrastrukturu i sa kapitalnim projektima, koji dalje podstiču rast BDP-a.

Mali je kazao da su sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovorena nova fiskalna pravila, koja su deo izmena Zakona o budžetskom sistemu, a koji će se u decembru naći pred poslanicima.

Žiofre je podsetio da je EU izdvojila 165 miliona evra za Srbiju kako bi prevazišla energetsku krizu, što je deo paketa energetske podrške za Zapadni Balkan.

On se zahvalio Ministarstvu finansija na saradnji na zajedničkim projektima, mejdu kojima je i projekat izgradnje interkonektora sa Bugarskom, koji će biti završen krajem 2023. godine.

Mali je rekao da je taj projekat posebno važan zbog diverzifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom i zahvalio EU na podršci.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x