Mandić: Stranke pobednice izbora 2020. postigle dogovor, formiraće novu vladu Crne Gore

Stranke koje se smatraju pobednicima crnogorskih parlamentarnih izbora 2020. godine potpisale su sporazum i formiraće novu vladu Crne Gore, saopštio je danas jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Posle današnjeg sastanka predstavnika tih političkih partija u Skupštini Crne Gore, Mandić je rekao da je "parlamentarna većina iz avgusta 2020. godine ponovo zajedno".

Tu većinu čine proruska koalicija Demokratski front, stranka Demokratska Crna Gora Alekse Bečića i Građanski pokret URA Dritana Abazovića.

Današnji sastanak je održan pošto je parlament 19. avgusta izglasao nepoverenje Abazovićevoj maninskoj vladi, koju je podržavala Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Mandić je kazao da se "desilo ono u šta su mnogi sumnjali" i da je "princip koji prihvataju da ne traže ništa osim onoga što im je narod dao".

"Koristeći dobru atmosferu i pronalazeći sve ono zajedničko, danas smo uspeli da se lako dogovorimo. Narednih dana krećemo u razgovore da definišemo sve elemente. Postoji parlamentarna većina koja će za rezultat imati novu vladu", naveo je Mandić.

Posle današnjeg sastanka zakazana je sednica Skupštine na čijem dnevnom redu bi trebalo da bude inicijativa za smenjivanje predsednice parlamenta Danijele Đurović, ali nije izvesno kakav će biti ishod.

Bečićeva Demokratska Crna Gora insistira na smenjivanju Đurović i već dovodi u pitanje potpisani sporazum ako ona ne bude smenjena. Smenjivanju Đurović protive se Socijalistička naroda partija (SNP), čija je ona funkcionerka, i Abazovićev pokret. Uz te dve opcije, izbor Đurović je podržala i Đukanovićeva DPS.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Zoran Mikić kazao je da je postignuta "jedna vrsta načelnog sporazuma".

"Sve ovo što smo se danas dogovorili pada u vodu ako bude smenjena predsednica Skupštine. Mi očekujemo od svih subjekata da se ponašaju odgovorno. Očekujemo da što pre dođemo do termina za održavanje izbora, a pre toga da se dogovorimo oko izbora sudija Ustavnog suda. Očekujemo da oni koji su podneli inicijativu za smenu Đurović to povuku", rekao je Mikić.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović izjavio je da je zadovoljan posle današnjeg potpisivanja sporazuma.

"U ovom sporazumu postoje vrlo jasni i precizni koraci koji će dovesti do formiranja nove-stare većine. Nadamo se da u tom procesu neće biti nikakvih iznenađenja", kazao je lider stranke koja je deo Demokratskog fronta.

Dodao je da će odgovarajući akt potpisati 41 poslanik, i da time počinje izbor novog rukovodstva Skupštine i da se predlaže izbor nove tehničke Vlade.

"Odredili smo i rok trajanja i dogovorili se da neke stvari završavamo konsenzusom", kazao je Danilović.

Naveo je da je važno da dogovoreni proces počne već od sutra.

"Nadam se da javnost ume da ceni ono što smo dogovorili. Nisam verovao da ćemo tako brzo uspeti da se dogovorimo, u svakom slučaju, Ujedinjena čestita svima koji su učestvovali u današnjem potpisivanju", rekao je Danilović.

SAD i predstavnici EU su prethodnih dana saopštili da vlada u kojoj bi bio proruski Demokratski front nema njihovu podršku. Predsedavajući Delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik rekao je za list Pobjeda da Demokrtaski front ne vidi kao rešenje za proevropsku vladu i dodao da takav rasplet ne bi imao podršku EU.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x