Marton: Srbija da uloži protest Madjarskoj zbog Hortijeve biste u zgradi parlamenta

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton zahtevao je danas od Vlade Srbije da uputi oštar protest madjarskim vlastima zbog postavljanja biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju.

Potredsednica madjarskog parlamenta Dora Duro ranije ove nedelje svečano je otkrila Hortijevu bistu u zgradi Parlamenta u Budimpešti.

"Ovo nije prvi čin rehabilitacije ovog ratnog zločinca, ali postavljanje biste u zgradi najvažnije političke institucije u zemlji je skandalozan i sramotan čin", ocenio je Marton u saopštenju.

Prema njegovim rečima, u avgustu 1941. godine Hortijeva vlada naredila je deportaciju Jevreja iz zemlje, a oko 20 hiljada njih kasnije je ubijeno od strane nemačkih trupa.

Horti je, izmedju ostalog, dozvolio Hitleru da prebaci svoje trupe preko teritorije Madjarske kako bi izvršio invaziju na Jugoslaviju 1941. godine, naveo je Marton.

Kako je naveo, oko 80.000 madjarskih vojnika učestvovalo je u ratu u Jugoslaviji.

"Horti je u Jugoslaviji proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija srpskih, jevrejskih i romskih civila u Vojvodini. Hortijevi vojnici odgovorni su za smrt ili deportaciju skoro 20 hiljada gradjana Vojvodine", naveo je Marton.

Dodao je da je jedan od najozloglašenijih zločina masovno ubistvo Srba i Jevreja u januaru 1942. godine, poznato kao Racija u južnoj Bačkoj, kada je ubijeno više od tri i po hiljade ljudi.

"Očekujemo da država Srbija reaguje i spreči dalje procese rehabilitacije Mikloša Hortija i njegovih saradnika. Barem toliko dugujemo brojnim žrtvama fašističkog ludila na ovim prostorima", poručio je portparol LSV-a.Foto:pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x