Mihajlović: Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i SAD pomogao bi daljem unapredjenju saradnje

 Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas, u razgovoru sa novim ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, da bi za buduću saradnju dve zemlje od velike koristi bilo da imaju zaključen sporazum o strateškom partnerstvu, kakve Srbija već ima sa Ruskom Federacijom, Кinom, Francuskom, Italijom, UAE, Azerbejdžanom i Madjarskom.
"Mislim da bi sporazum i sa SAD stvorio okvire za dalje unapredjenje odnosa i realizaciju zajedničkih projekata. Želimo da razvijamo što bolje ekonomske odnose i da imamo još više američkih kompanija koje posluju u našoj zemlji", navela je ona, prenelo je ministarstvo.

Mihajlović je istakla da je Srbija danas politički i finansijski stabilna zemlja, otvorena za investicije i posvećena dijalogu, ekonomskom povezivanju i saradnji i istakla da postoji prostor za kompanije iz SAD u realizaciji novih projekata.

Ona i Hil su razgovarali o ekonomskim odnosima dve zemlje, razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

Mihajlović je naglasila da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD pokazuju partnertstvo i prijateljstvo dve zemlje, kao i da su u proteklih nekoliko godina napravljeni važni koraci u unapredjenju ekonomske saradnje, navodeći kao primer izgradnju Moravskog koridora, prvog projekta u kojem je glavni izvodjač američka kompanija.

"Moravski koridor je najveći projekat koji zajedno realizujemo, a koji je započet u periodu dok sam vodila Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Uradili smo mnogo u resoru rudarstva i energetike, pre svega kada je reč o izradi zakonodavnog okvira", kazala je ministarka.

Dodala je da je Srbija u početnoj fazi energetske tranzicije.

"Potrebni su nam novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, jer 35 godina nismo izgradili nijedan kapacitet i više od 70 odsto energije dobijamo iz termoelektrana. Prioriteti su investicije u nove kapacitete, povećanje energetske efikasnosti i diverzifikacija u gasnom sektoru", rekla je Mihajlović.

Ambasador SAD Kristofer Hil je rekao da je najveća promena ekonomski napredak Srbije i istakao da će saradnja u oblasti energetike uticati na razvoj odnosa dve zemlje.

"Želimo da produbljujemo odnose sa Srbijom na svim nivoima, političkom, ekonomskom, energetskom i da nastavimo intenzivnije da radimo na unapredjenju saradnje. Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gde je brzina jako važna, kako bismo razvijali projekte u skladu sa tehnološkim dostignućima i kako bismo uticali na povećanje energetske bezbednosti", rekao je Hil.

Na sastanku je razgovarano o diverzifikaciji u gasnom sektoru, izgradnji energetske infrastrukture, potrebi za novim energetskim kapacitetima, kao i energetskoj bezbednosti, posebno u svetlu krize u Ukrajini, objavilo je ministarstvo.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x