Ministar informisanja optužio Boška Obradovića da želi rušenje ustavnog poretka

 Na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje na kojoj je ministar informisanja danas podneo izveštaj o radu, došlo je do spora vlasti i opozicije pošto su prvo poslanice Srpske napredne stranke pokušale da zašite ministra od pitanja o uhapšenom novinaru i uredniku portala Srbin.info, a potom je i sam ministar Mihajlo Jovanović optužio lidera Dveri Boška Obradovića da želi rušenje ustavnog poretka.

Ministar Mihajlo Jovanović podneo je skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje tromesečni izveštaj o radu, od oktobra kada je stupio na dužnost, do kraja 2022. godine i rekao da je u fokusu Ministarstva rad na izmeni zakona u oblasti informisanja.

Kao najvažnije istakao je formiranje radne grupe za izradu nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima kao osnovnom propisu koji definiše tu oblast, a u grupi su predstavnici više ministarstava i uprava, i devet medijskih udruženja.

"Radna grupa je intenzivno radila, imala je osam sastanaka do kraja prošle godine i u ovoj je nastavila rad, rad ove radne grupe ide vrlo dobro i do kraja februara je plan da imamo radnu verziju zakona koji bi onda išao na javnu raspravu", rekao je Jovanović.

On je na sednici Odbora rekao da je formirana i radna grupa za nacrt Zakona o elektronskim medijima koja bi do 31. marta trebalo da iznese prvu verziju i da do kraja drugog kvartala taj zakon bude u skupštinskoj proceduri.

Treći važan zakon na kojem se radi je Zakon o javnim medijskim servisima, najavio je ministar.

Poslanik i predsednik Pokreta Dveri, Boško Obradović, rekao je da su i dosadašnji zakoni bili solidni za slobodu medija, ali da se nisu primenjivali, te da ministar pričom o "radnim grupma želi da zamaže oči gradjana".

"Da li vam je poznato da je jedan novinar u pritvoru i on štrajkuje gladju. Uhapšen je urednik Dejan Petar Zlatanović bez kriv dela, zbog verbalnog delikta", rekao je Obradović.

On je zatim citirao niz uvreda koje je na račun dela opozicije iznela poslanica SNS Nevena Đurić koja je za učesnike okruglog stola sinoć u Nišu rekla da su "antisrpska neodgovorma družina bez politike", "da govore nebuloze" i "izmišljaju gluposti" i pitao ministra da li će reagovati.

Na to je ministra pokušala da odbrani Nataša Jovanović iz SNS, optuživši Obradovića da je "iz pivnice bodrio ove što su pošli da likvidiraju predsednika", a potom rekla da je on "plašljiva kukavica".

Ministar Jovanović je na to rekao da mu je "interesantno da vidi frustraciju Obradovića" za koga je rekao da "želi rušenje ustavnog poretka, haos u državi" i da je "jasno kako bi on rešavao probleme - silom i mimo zakona".

Kada je Jovanović počeo da navodi šta je sve Srpska napredna stranka uadila od dolaska na vlast, poslanik "Moramo Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta je doviknuo da "Ovo nije glavni odbor SNS!", te da neće da sluša pohvale vlasti jer to nije tema sastanka.

Poslanica SNS Staša Stojanović rekla je da svako ko je držao govore i pretio predsedniku države i treba da bude iza rešetaka, a Obradoviću je poručila da "svoju antidržavnu politiku može da sprovodi na drugom mestu".

Obradović je uzvratio pitanjem "kako je koleginica prepoznala Aleksandra Vučića, odnosno kako je vlast dovela u vezu rečenicu "ko potpiše, njega ubiše" sa Vučićem, te zašto nije uhapšen Dušan Kovačević kada je izjavio da će "ko potpiše nezavisnost Kosova biti ubijen pre nego se mastilo osuši".

Lider Dveri dodao je i da ministar nije odgovorio ni na jedno njegovo pitanje, i da je ovo bila prilika "da vidimo kako nema pojma o poslu već se bavi propagandom SNS-a".

Poslanik "Zeleno levog kluba" Radomir Lazović pitao je ministra koje korake je preduzeo kako bi se promenila slika medija nakon izbora, gde je vladajuća stranka i predsednik zastupljen sa 95 posto na svim frekvencijama, dok je opozicija pomenuta u tri odsto slučajeva".

"Dok se RTS bavi gušenjem kritičke javnosti, nezavisni mediji su za vas izdajnici i rušitelji države a zahvaljujući njima smo saznali i o tetki iz Kanade, Krušiku, Jovanjici, a to su sve važna pitanja", rekao je Lazović.

Ministar Jovanović odgovorio je da se bori "da kroz rad radnih grupa i donošenje zakona poboljša i medijsku sferu i sektor informisanja".

Na sednici je nakon pauze počela rasprava o dva zakona o kinmatografiji, a zatim će razmatrati Izveštaja o poslovanju Javne medijske ustanove "Radio-televizija Srbije" za 2021. godinu i Izveštaja nezavisnog revizora.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x