Šmit u pismu Željki Cvijanović: Vaše izjave su direktna pretnja sukobima i nasiljem

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit uputio je u ponedeljak pismo srpskoj članici Predsedništva BiH Željki Cvianović, u kojem ju je upozorio da je njena izjava da je protest 1. septembra na međuentitetskoj liniji razgraničenja "Granica postoji" bio "generalna proba", predstavlja direktnu pretnju sukobima i nasiljem, i da je to samo po sebi opasno.
"Protesti koji su inscenirani u međuvremenu već su neprihvatljiv sled događaja nakon Vašeg izjašnjavanja", naveo je Šmit u pismu Željki Cvijanović, koje je objavljeno na zvaničnoj stranci OHR-a.

On je ocenio da je "neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podele", ističući da međuentitetska linija "nije državna granica, već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije BiH".

Navodeći da je "na marginama protesta insceniranog na međuentitetskoj liniji, 1. septembra, Cvijanović izjavila - 'Ovo je samo generalna proba za ono što može uslediti ako nas nastave maltretirati, a maltretiraju nas kada ne daju skupštini i predsedniku da rade svoj posao'", visoki predstavnik je podsetio da je Cvijanović kao članica Predsedništva BiH položila svečanu zakletvu da će poštovati Ustav BiH.

Dodao je da je položila i zakletvu da će u celosti sprovoditi Dejtonski mirovni sporazum i njegove anekse, štititi i promovisati ljudska prava i osnovne slobode, kao i da će se starati o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

"Što se tiče teritorijalnog integriteta BiH, neodgovorno je na međuentitetskoj liniji inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podele", istakao je Šmit u pismu Željki Cvijanović.

Naveo je da međuentitetska linija nije državna granica, već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije BiH, on je konstatovao da povezivanje termina "granica" sa Republikom Srpskom kao "državom" jasno znači da "javno stvarate pogrešan utisak da postoje granice unutar BiH, čime se direktno krši Opšti okvirni sporazum za mir".

Posledice ovih, kako je ocenio, neodgovornih izjava najviših zvaničnika BiH već se mogu videti na bilbordima širom Republike Srpske.

Šmit je Cvijanović podsetio da Ustav BiH predviđa da slobodu kretanja širom BiH i da BiH i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala širom te zemlje.

"Nijedan entitet neće uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između entiteta", istakao je Visoki predstavnik.

Dalje je naveo da je Ustavni sud BiH je utvrdio da se međuentitetska linija razdvajanja ne može smatrati granicom.

Šmit je dalje podsetio Željku Cvijanović da prema Dejtonskom sporazumi i njegovim aneksima ima obavezu da "sarađuje sa visokim predstavnikom, da poštuje njegove odluke i pruža punu podršku njegovim operacijama".

"Odgovor koji ste u tom pogledu dobili od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (Antonija Gutereša) ne samo da je eksplicitan nego ne ostavlja mesta ni dilemama niti pogrešnim interpretacijama, te zato ne može biti nikakve greške u poštovanju mene kao imenovanog visokog predstavnika", napisao je Šmit u pismu.

On je pozvao srpsku članicu Predsedništva BiH da "koriguje svoj stav i da ne postupa na način koji bi predstavljao ili doprineo kršenju Dejtonskog sporazuma, koji je dužna poštovati".

"Ovo se posebno odnosi na bilo kakvu sugestiju državnosti entiteta RS, entiteta kao što je i Federacija BiH u okviru suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine i koji pravno postoji samo po osnovu Ustava BiH", naglasio je Šmit.

Pozvao je Željku Cvijanović i na poštovanje obaveza Bosne i Hercegovine prema međunarodnom pravu i dužnosti njene funkcije.

Vlast u RS u nekoliko navrata je na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizovala skupove "Granica postoji", a danas su u Banjaluci osvanuli bilbordi na kojima je ispisano "Granica postoji", na kojoj je objavljena i fotografija naoružanog vojnika.

Na bilbordu je ispisano i "Zato što ne damo naše nadležnosti", kao i da je "Preko 130 nadležnosti preneto na nivo BiH".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x