Momirović: Država će podržati Valjaonicu bakra u Sevojnu

Država će dati podršku Valjaonici bakra u Sevojnu, koja zapošljava više od 1.100 radnika i izvozi više od 85 odsto proizvoda, što je čini i glavnim snabdevačem domaće odbrambene industrije, izjavio je danas ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović nakon posete toj kompaniji.
"Otvorili smo puno tema na današnjem sastanku, a kako bi dali dodatnu podršku kompaniji Valjaonica bakra Sevojno u njenom daljem razvoju i širenju proizvodnje", kazao je Momirović, prenelo je Ministarstvo.

On je istakao da je Valjaonica bakra značajna ne samo za Užice i Zlatiborski okrug, već i za celu državu.

"Više od 85 odsto proizvoda je izvozno orijentisano i ona praktično snabdeva celu našu odbrambenu industriju. Кao država moramo da damo podršku investitoru da nastavi da širi proizvodnju i plasman proizvoda na stranim tržištima", rekao je ministar.

Predsednik nadzornog odbora Valjaonice bakra Desko Nikitović naglasio je da je tokom prošle godine zaposleno 120 novih radnika.

"Planiramo veliku solarnu elektranu u ovoj fabrici, a razgovarali smo i oko cene struje i drugih energenata koji su važni za funkcionisanje fabrike. Važno nam je i da se reši uključenje sa magistrale i proširenje ovdašnje slobodne carinske zone", naveo je Nikitović.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević kazala je su u gradu zadovoljni poslovanjem velikih kompanija kakva je i Valjaonica bakra Sevojno.

"Pored toga što sve svoje obaveze prema državi, bankama i zaposlenima izmiruje u roku ova kompanija svrstava se u sam vrh liste najboljih kompanija u Srbiji. I pored svih negativnih dešavanja na tržištu usled krize uzrokovane ratom u Ukrajini, proizvodnja se uvećava, izvoz raste, a sa druge strane i ono što je za nas u Užicu veoma važno, ovde se zapošljavaju novi mladi radnici koji žele da ostanu u gradu", rekla Raković Radivojević.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x