Momirović: Testira se zajednički sistem elektronske naplate putarine u zemljama 'Otvorenog Balkana'

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je danas da je sistem elektronske naplate putarine na auto-putevima zemalja članica Inicijative "Otvoreni Balkan" u fazi testiranja, saopštilo je njegovo ministarstvo.

On je s ministrom saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim u okviru Samita "Otvorenog Balkana" razgovarao o zajedničkim infrastrukturnim projektima, i o elektronskoj naplati putarine na auto-putevima zemalja članica te inicijative.

"Do kraja septembra krećemo sa upotrebom jednog TAG-a izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj od tih zemalja moći će samo s jednim TAG-om da plaća putarinu, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uredjaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano", objasnio je Momirović.

Dodao je da je "Otvoreni Balkan" najbolja regionalna inicijativa u poslednjih trideset godina i da je "ponosan što je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem država koja okuplja, koja nudi bolju perspektivu i koja se ne predaje u borbi za bolju budućnost gradjana celog regiona".

U osnovi inicijative "Otvoreni Balkan" su, kako je rekao, saradnja i povezivanje, zato mora da se nastavi izgradnja pruga i puteva koji će spajati ljude, mora da se radi na ukidanju administrativnih barijera izmedju tri zemlje kako bi se olakšao protok ljudi, roba i usluga, a time će tržišta Srbije, Severne Makedonije i Albanije postati atraktivnija za strane investitore.

Makedonski ministar Bočvarski je rekao da se fokus stavlja na realizaciju infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti železničkog povezivanja, što će dalje omogućiti rast i ubrzani regionalni razvoj prijateljskih zemalja.

Dvojica ministara su razgovarala i o tekućim projektima kao što su rekonstrukcija i modernizacija pruge Niš – Brestovac (granica sa Severnom Makedonijom) i o funkcionisanju integrisanog graničnog prelaza Preševo – Tabanovci.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x