Momirović: Vlada Bugarske prihvatila pomoć u mehanizaciji iz Srbije za radove na Dunavu

 Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je danas u Sofiji, nakon sastanka sa ministrom transporta Hristom Aleksijevim, da je ta zemlja prihvatila pomoć u mehanizaciji iz Srbije, kako bi se obezbedila plovnost Dunava, pa bi već naredne sedmice počeli interventni bagerski radovi na toj reci.

"Dogovorili smo se da formiramo Radnu grupu koja će odgovoriti na sve izazove strateške prirode koji su pred nama, zbog ratnih okolnosti u kojima se našla Evropa, ali i energetske krize. Dunav je naš zajednički autoput i od strateške je važnosti za obe države", izjavio je Momirović i zahvalio ministru Aleksijevu, "jer je pokazao i spremnost da na njihovoj železničkoj transportnoj mreži da prednost našem kargo saobraćaju koji će Srbiju snabdevati ugljem".

On je dodao da Srbija uspeva da obezbedi sigurnost snabdevanja ugljem sa reka za elektroprivredu i da očekuje da će u tom smislu i problem na Dunavu u Bugarskoj uskoro biti regulisan.

"Otvorili smo i strateška pitanja, poput onog koje se odnosi na intermodalni terminator, a koji će ostvariti intezivniji i kvalitetniji železnički saobraćaj u narednom periodu. Ovaj projekat će omogućiti i brži putnički saobraćaj, jer će rasteretiti puteve od kargo saobraćaja. Uskoro počinjemo sa realizacijom pruge od Niša do Dimitrovgrada, čime ćemo prevazići hitne probleme, ali i realizovati strateške ciljeve", rekao je Momirović, saopštilo je ministarsvo.

Ministri su na sastanku razgovarali i o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapredjenje infrastrukture na železničkom Koridou 10 i plovnom putu izmedju dve zemlje.

Bugarski ministar transporta Hristo Aleksijev istakao je da će Srbija i Bugarska uspešno realizovati započete projekte i zajednički raditi na budućoj saradnji u oblasti rečnog i železničkog saobraćaja.

Iz ministarstva su naveli da su preduzete sve potrebne aktivnosti u svrhu obezbedjivanja plovnosti rečnih puteva, pa da tako u Srbiji nema obustave rečnog saobraćaja.

Mehanizacija je upućena na sektore Čortanovci i Futog, kao i kod Bariča na Savi, gde su u toku interventni bagerski radovi koji bi trebalo da omoguće propisanu dubinu i širinu plovnog puta i u uslovima drastično niskog vodostaja.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x