N1: Šmit bi do ponoći trebalo da spreči stupanje na snagu Zakona o nepokretnoj imovini RS

 Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit trebalo bi da reaguje do ponoći, kako bi sprečio da sutra stupi na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj (RS), objavila je regionalna N1 televizija, pozivajući se na diplomatske izvore.

U tekstu se navodi da danas u Sarajevu zaseda Savet za primenu mira u BiH (PIK), a da je još prošle sedmice iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reaguje u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini u RS da bi se, kako su naveli, predupredila nepovratna šteta.

N1 naglašava da bi PIK danas trebalo da da zeleno svetlo Šmitu da reguje, a da se "njegova reakcija se očekuje do ponoći".

Narodna skupština RS je krajem decembra prošle godine usvojila Zakon o nepokretnoj imovini, koji bi trebalo da stupi na snagu sutra.

Prema tom zakonu, sva nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe koje je osnovala RS pripada njima.

Time se praktično sva državna imovina na teritoriji RS proglašava imovinom ovog bh.entiteta.

RS je zakon istog naziva usvojila i u februaru prošle godine, ali ga je visoki predstavnik u BIH Kristijan Šmit suspendovao u aprilu, a Ustavni sud BiH je u septembru taj zakon stavio van snage.

Pitanje državne imovine u BiH je jedno od ključnih nerešenih pitanja u ovoj zemlji.

Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun je još 2005. godine nametnuo Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, dok se u parlamentu BH ne usvoji zakon kojim bi se rešilo pitanje državne imovine.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x