NATO smatra da je članstvo Švedske moguće do jula

Švedsko članstvo u NATO-u je "apsolutno moguće" do samita Alijanse u Viljnusu u julu, ocenio je danas generalni sektretar NATO-a Jens Stoltenberg, dva dana posle ponovnog izbora Redžepa Tajipa Erdogana za predsednika Turske, koji se protivi tom prijemu.

"Nema garancija, ali je apsolutno moguće postići rešenje o punopravnom članstvu" Švedske do samita, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Oslu, gde se ove nedelje održava neformalni sastanak šefova diplomatija zemalja NATO-a.

Stoltenberg je rekao da sada postoji mogućnost prijema Švedske posle predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj.

Turska je uz Mađarsku jedina od 31 zemlje NATO koja još nije ratifikovala članstvo Švedske. Finska je formalno postala 31. članica Alijanse 4. aprila.

Erdogan blokira švedsku kandidaturu optužujući Stokholm da pruža utočište turskim opozicionarima i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra "terorističkim".

Stoltenberg je rekao da je u stalnom kontaktu sa turskim vlastima kako bi pokušao da ukloni preostale prepreke za prijem Švedske.

Pošto je parlament u Turskoj u procesu formiranja posle izbora, šef turske diplomatije neće biti prisutan ove nedelje u Oslu na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, koji bi trebalo da pripremi samit u Vilnjusu zakazan za 11. i 12. jul.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x