Nemački opozicioni vodja u Kijevu, kancelar Šolc odbija da ide

 Vodja nemačkih opozicionih konzervativaca Fridrih Merc danas dolazi u Ukrajinu da se sastane sa ukrajinskim zvaničnicima, dok je kancelar Olaf Šolc jasno rekao da neće skoro posetiti tu zemlju.

Šolc je razmenjivao žaoke poslednjih nedelja sa ukrajinskim zvaničnicima zbog odbijanja Kijeva da pozove u posetu nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, koga Ukrajina optužuje da je bio blizak sa Rusijom dok je bio ministar spoljnih poslova.

"Ne može da deluje da zemlji koja daje toliko vojne pomoći, toliko finansijske pomoći, vi kažete da njen predsednik ne može da dodje", rekao je juče Šolc za javnu televiziju ZDF.

Ukrajinski ambasador u Berlinu Andrij Melnjik je odgovorio danas rekavši da odbijanje Šolca da poseti Ukrajinu "nije mnogo državnički" potez.

"Ovde se radi o najbrutalnijem ratu uništenja od nacističke invazije Ukrajine, nije to dečija igra", rekao je ukrajinski ambasador.

Opoziconi vodja Fridrih Merc koji je na čelu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) bivše kancelarke Angele Merkel, treba da se sastane s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, predsednikom ukrajinskog Paralamenta Ruslanom Stefančukom i s drugim visokim političarima u Kijevu, ali se ne očekuje njegov sastanak i s predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x