Šolc Kovačevskom: Nemačka očekuje Severnu Makedoniju u EU

 Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski kratko se u Njujorku sreo sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji mu je poručio da njegova zemlja očekuje Severnu Makedoniju u Evropskoj uniji (EU), saopštila je danas vlada u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju, Kovačevski je imao kratak sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom na manifestaciji obeležavanja 50 godina članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama, koja je održana u sedištu te organizacije u Njujorku.

Ističe se da je u tom susretu "istaknuto da Nemačka očekuje da Severna Makedonija uđe u EU, ukazujući na činjenicu da su evropske integracije i evropski put najbolja i jedina alternativa za zemlju".
"Državnička odluka koja bi trebalo da bude doneta u predstojećem period je jedina šansa da se obezbedi kvalitet života makedonskih građana po evropskim standardima i da se do 2030. godine ostvari članstvo u EU. U suprotnom, kako je ocenjeno, makedonski građani i država izvesno će se uočiti sa dugoročnom izolacijom, što nije u interesu Severne Makedonije, regiona i Evrope", piše u saopštenju sa sastanka Šolca i Kovačevskog.

Sa Šolcom se juče u sedištu UN Njujorku sreo i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je nemačkog kancelara informisao o toku pristupnih pregovora njegove zemlje sa EU.

Severna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja, mora da po zahtevu Sofije unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija SDSM i DUI nema neophodnu podršku opozicione VMRO DPMNE.

U Sobranju je polovinom avgusta počela plenarna sednica o tome, ali je glasanje odloženo na neodređeno vreme dok vladajuća koalicija ne obezbedi dvotrećinsku većinu za šta su joj potrebni i glasovi poslanika najveće opozicione partije.

Neformalni rok za usvajanje ustavnih amandmana je kraj ove godine da bi bi druga Međuvladina konferencija Severne Makedonije i EU bila održana, posle završetka "skrininga" planiranog za novembar.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x