Orban danas dolazi u Moskvu na sahranu Gorbačova

 Madjarski premijer Viktor Orban danas dolazi u Moskvu na sahranu bivšeg sovjetskog vodje Mihaila Gorbačova, saopštio je portparol madjarske vlade Zoltan Kovač.

Orban će u pratnji delegacije "odati počast pokojnom Mihailu Gorbačovu" napisao je Kovač na Tviteru.

Bivši sovjetski vodja Mihail Gorbačov, koji je pokrenuo drastične reforme, doprineo okončanju Hladnog rata i ubrzao raspad Sovjetskog Saveza, biće sahranjen danas u Moskvi na relativno skromnoj ceremoniji bez prisustva ruskog predsednika Vladimira Putina.

Iz Kremlja je saopšteno da Putin nije planirao susret sa Orbanom, koji dolazi u nenajavljenu posetu Moskvi da prisustvuje sahrani Gorbačova.

"Prema našim informacijama on (Orban) dolazi samo da se oprosti od Gorbačova. Nije bilo nikakvih zahteva za razgovore", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za rusku agenciju Ria novosti.

Najava o dolasku Orbana objavljena je dan pošto je ruski gigant Gasprom saopštio da nastavlja na neodredjeno vreme isporuke gasa preko Severnog toka, vitalne za Evropu. Kao razlog je navedeno da je pronadjeno curenje ulja na jednoj turbini.

Madjarska je u sredu objavila da jača svoje razmene sa Gaspromom i ugovorila dodatne isporuke gasa u vreme kada se njeni evropski partneri suočavaju sa snažnim smanjenjem količina iz tog izvora.

Gorbačov je obeležio istoriju i ubrzao, suprotno svojoj volji raspad Sovjetskog Saveza 1991. dok je pokušavao da ga spase sa demokratskim i ekonomskim reformama okončavši Hladni rat.

Budimpeštu je oslobodila Crvena armija 1945. i Madjarska je zatim potpala pod sovjetsku dominaciju, 1956. je ugušena pobuna tenkovima iz sovjetskog bloka. Orban se redovno seća te pobune.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x