Orban želi da održi veze Mađarske sa Rusijom

Mađarski premijer Viktor Orban obećao je danas da će održavati veze sa Moskvom i pozvao druge evropske zemlje da učine isto, dok Evropska unija (EU) pokušava da održi jedinstven stav protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Mi ćemo zadržati naše ekonomske odnose sa Rusijom i to je ono što takođe predlažemo našim saveznicima", rekao je Orban u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije.

Prema njegovim rečima, mađarska vlada ne smatra realnom ideju da bi Rusija bila pretnja bezbednosti Mađarske ili Evrope.

Orban je osudio Evropu da je već "u indirektnom ratu sa Rusijom".

"Ostaje nam samo jedan izbor, a to je da ostanemo van rata. Neće biti lako kao član NATO-a i EU, jer su tamo svi za rat", dodao je on.

Od početka invazije na Ukrajinu pre gotovo godinu dana, vlada Viktora Orbana je zadržala dvosmislen stav, uzdržavajući se od kritikovanja ruskog predsednika Vladimira Putina.

Orban, koji je pre rata imao bliske veze sa Putinom, takođe odbija da pošalje oružje Ukrajini, umesto toga poziva na hitan prekid vatre i mirovne pregovore.

Mađarski premijer je danas kritikovao sankcije EU protiv Rusije, okrivljujući ih za vrtoglavu inflaciju u Mađarskoj, koja je u januaru dostigla gotovo 26 odsto.

Orban inače voli da pokaže svoje nesuglasice sa Briselom, sa kojim Budimpešta mesecima pregovara o milijardama evra sredstava namenjenih Mađarskoj u zamenu za reforme protiv korupcije.

Mađarski premijer optužio je Brisel da je zamrznuo ta sredstva iz "političkih razloga", posebno zbog protivljenja sankcijama Rusiji posle početka invazije na Ukrajinu.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x