Ove izborne liste zasigurno će biti na glasačkom listiću na parlamentarnim izborima 3. aprila

Parlamentarni izbori u Srbiji raspisani su za 3. april. Republička izborna komisija za sada je proglasila ukupno osam izbornih lista i one će se zasigurno naći na glasačkim listićima na dan glasanja.


Procedura predaje listi zapravo podrazumeva predaju liste predloženih poslanika uz potpise podrške birača. U parlamentu je ukupno 250 poslanika, pa je najčešći slučaj da stranke predaju upravo imena 250 kandidata, takozvanu "punu listu". Uz listu se obezbeđuje  i po najmanje 40 validnih, overenih, potpisa podrške građana po poslaniku, dakle najmanje 10.000. Kad su u pitanju manjinske liste taj broj iznosi 5.000.


Republička izborna komisija do sada je proglasila sedam "punih lista", dok je poslednja osma "MUFTIJIN AMANET – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA" lista koja sadrži predloge za 133 poslanika.


Redosled na glasačkom listiću utvrđuje se na osnovu toga čija lista je prva ispunila sve uslove da bude proglašena od strane Republičke izborne komisije. U slučaju parlamentarnih izbora koji su zakazani za 3. april uslove je prve ispunila lista ALEKSANDAR VUČIĆ - ZAJEDNO MOŽEMO SVE i ona će na glasačkom listiću biti upisana pod rednim brojem 1, a redosled ostalih je sledeći:


1. ALEKSANDAR VUČIĆ - ZAJEDNO MOŽEMO SVE 
2. IVICA DAČIĆ-PREMIJER SRBIJE 
3. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG-PÁSZTOR ISTVÁN – SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA-IŠTVAN PASTOR 
4.  DR VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA 250 
5. MARINIKA TEPIĆ – UJEDINjENI ZA POBEDU SRBIJE 
6. DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU 
7.  MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI - SRPSKA STRANKA ZAVETNICI 
8.  MUFTIJIN AMANET – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA

Rok za predaju lista je 15 dana pre održavanja izbora, što je u ovom slučaju do 18. marta. Do tada postoji mogućnost da se broj lista koje će se naći na izbornom listiću proširi. Na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 26. aprila 2020. godine na listiću je bila ukupno 21 lista.

Osim parlamentarnih u Srbiji su za 3. april raspisani i izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i grada Bora, kao i za skupštine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x