Peking osudio ekstremno opasan stav SAD povodom dolaska Nensi Pelosu na Tajvan

Kina je osudila danas "ekstremno opasan" stav SAD, ubrzo po dolasku predsednice Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi na Tajvan, autonomnu teritoriju koju Peking smatra jednom od svojih provincija.

"SAD...pokušavaju da upotrebe Tajvan da zauzdaju Kinu", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova dodajući da Vašington ne prestaje da "deformiše, prikriva i prazni od svakog smisla princip jedne Kine, da jača zvaničnu razmenu sa Tajvanom i ohrabruje separatističke aktivnosti Tajvana".

"Te akcije, kao i igranje s vatrom, su ekstremno opasne", navelo je ministarstvo.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćijan objavio je danas da će Kina pokrenuti "ciljane vojne akcije" kao odgovor na dolazak Pelosi na na Tajvan, kojim se oživljavaju američko-kineske tenzije.

"Operacija vojske ima za cilj da odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i čvrsto se suprotstavi spoljnom mešanju i separatističkim pokušajima za nezavisnost Tajvana", rekao je Vu Ćijan.

Uz to, Kina je najavila da će održati "važne" vojne vežbe, uključujući četvorodnevnu vežbu uz korišćenje bojeve municije, u šest regiona oko Tajvana, javili su kineski državni mediji.

Kineski državni mediji objavili su ranije uoči dolaska Pelosi na Tajvan da borbeni avioni Su-35 PLAAF-a prelaze Tajvanski tesnac, ne navodeći svrhu njihova leta, preneo je Frans pres.

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (Nancy) stigla je danas na Tajvan u okviru azijske turneje, uprkos pretnji o "ozbiljnim posledicama" koje je uputila Kina. Ona je time postala najviši američki zvaničnik koji je posetio ovo autonomno ostrvo na koje Kina polaže pravo u poslednjih 25 godina.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x