Pendarovski informisao Šolca o toku pristupnih pregovora sa EU

 Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski informisao je danas u Njujorku nemačkog kancelara Olafa Šolca o toku pristupnih pregovora njegove zemlje sa Evropskom unijom (EU).
Kako je saopštio kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski se sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom sastao na marginama 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

"Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj saradnji Severne Makedonije i Nemačke, evropskoj perspektivi zemlje i aktuelnim dešavanjima u regionu, pri čemu je predsednik Pendarovski informisao o toku pristupnih pregovora zemlje sa EU", piše se u saopštenju.

Pendarovski je, dodaje se, izrazio zahvalnost na principijelnoj podršci i posvećenosti Nemačke kao jednog od najbližih saveznika Severne Makedonije i izrazio očekivanje za dalju snažnu podršku nemačkih vlasti u procesu pristupnih pregovora.

"Ubrzanje integrativnih procesa je u interesu političke, bezbednosne i ekonomske stabilnosti čitavog regiona", rekao je predsednik Severne Makedonije na sastanku sa Šolcom u Njujorku.

Severna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja, mora da po zahtevu Sofije unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija SDSM i DUI nema neophodnu podršku opozicione VMRO DPMNE.

U Sobranju je polovinom avgusta počela plenarna sednica o tome, ali je glasanje odloženo na neodređeno vreme dok vladajuća koalicija ne obezbedi dvotrećinsku većinu za šta su joj potrebni i glasovi poslanika najveće opozicione partije.

Neformalni rok za usvajanje ustavnih amandmana je kraj ove godine da bi bi druga Međuvladina konferencija Severne Makedonije i EU bila održana, posle završetka "skrininga" planiranog za novembar.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x