Peskov: Putin ne planira da razgovara sa Bajdenom

Ruski predsednik Vladimir Putin u ovom trenutku ne planira nikakav kontakt sa svojim američkim kolegom Džozefom Bajdenom nakon što je odlučio da se Moskva povuče iz novog START sporazuma, saopštio je danas Kremlj.
Putin je danas saopštio da Rusija suspenduje svoje učešče u sporazumu sa SAD o ograničenju nuklearnog naoružanja, takozvanom sporazumu Novi START (Measures for the Further Reduction and Limitation of Strategic Offensive Arms), potpisanom 2010. godine, i zapretio je da će sprovesti nove nuklearne probe ako to prvo učine SAD.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov je na pitanje novinara da li je od tada bilo zahteva američke strane za kontakt na predsedničkom nivou odgovorio da su "svi čuli prvu reakciju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena" i da se ne planira kontakt.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da žali zbog današnje odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da suspenduje učešće Rusije u sporazumu i pozvao Rusiju da preispita svoju odluku i poštuje sporazume.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je danas da je ruska odluka "vrlo razočaravajuća i neodgovorna". Blinken je rekao novinarima u američkoj ambasadi u Atini da su "SAD spremne da razgovaraju o ograničenju strateškog oružja sa Rusijom".

Peskov je rekao da su Putin i Bajden poslednji put komunicirali pre početka specijalne vojne operacije.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x