Počeo sastanak Vučića sa Borelom i Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa evropskim posrednicima u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Sastanak Vučića sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom počeo je oko 16.15, kako je i najavljeno.

Borel i Lajčak su prethodno razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Zajednički sastanak Borela, Lajčaka, Vučića i Kurtija najavljen je za 17.15.

Prema najavi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), glavna tema današnje runde dijaloga je "Predlog EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", poznat i kao francusko-nemački plan.

U vreme razgovora Borela i Kurtija, Vučić se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Eskobar bi trebalo odvojeno da razgovara i sa Kurtijem.

Ranije danas, portparol Evropske komisije Peter Strano izjavio je na konferenciji za medije da današnji susret Vučića i Kurtija "nije poslednji sastanak".

"Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak kako bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu evropsku perspektivu", katao je Stano.

Pred put u Brisel, Vučić je rekao da će uraditi "ono što je najbolje" za Srbiju.

"Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to", kazao je Vučić u video poruci.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x