Poljska odbila nemački PVO sistem, traži da se pošalje Ukrajini

Poljska vlada saopštila je da bi protivraketni sistem koji je Nemačka ponudila da pošalje Poljskoj trebalo poslati Ukrajini, što Berlin verovatno neće uraditi jer bi time značajno pojačao učešće NATO-a u Ukrajini.
Ukrajina je odgovor Poljske na ponudu Berlina pozdravila jer želi da zaštiti svoj vazdušni prostor, posebno nakon jučerašnjeg ruskog baraža raketnih udara koji su onesposobili eneregetsku mrežu širom zemlje.

Nemačka ministarka Kristin Lambreht (Christine Lambrecht) naglasila je da za korišćenje odbrambenih sistema NATO-a van njene teritorije moraju da se slože sve države članice.

"Za nas je važno da se Poljska može osloniti na saveznike koji će stajati jedni uz druge, čak i u teškim vremenima, posebno jer je Poljska u izloženom položaju", rekla je ona.

Lambreht je rekla da je Nemačka htela da pošalje protivvazdušni raketni sistem srednjeg dometa Patriot ali da je on deo PVO NATO-a i namenjen samo za teritoriju NATO-a.

"Ako se koriste van područja NATO-a, onda se to prethodno mora dogovoriti sa NATO-om i sa saveznicima", rekla je ona.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu NATO je pojačao svoju odbranu duž svog istočnog krila, uključujući Poljsku, dok je Varšava radila na jačanju sopstvene vojske masovnom kupovinom naoružanja.

NATO je rasporedio američke Patriot baterije u Poljskoj, a nemačke Patriot baterije u Slovačkoj a francuski ekvivalentni sistem u Rumuniji.

Politika NATO-a je da se ne meša direktno u rat i da rasporedi baterije samo da zaštiti države članice.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x