Poslanici Skupštine Srbije usvojili izmene više zakona i potvrdili medjudržavne sporazume

 Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene više zakona koje je podnela vlada, potvrdili nekoliko medjudržavnih finansijskih sporazuma i usvojili izveštaje o radu nezavisnih institucija.

Medju najvažnijim zakonima su Zakon o potvrdjivanju Finansijskog ugovora Železnički koridor X Srbije i Evropske investicione banke (okvirni sporazum) i Zakon o potvrdjivanju Ugovora o zajmu (Železnički koridor X u Srbiji - deonica od Beograda do Niša) izmedju Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Vrednost izgradnje pruge od Beograda do Niša je, prema rečima ministra za gradjevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Gorana Vesića 2,77 milijardi evra, a kada bude izgradjena vreme putovanja biće skraćeno sa šest sati na 100 minuta. Evropska unija je najavila bespovratnu pomoć za izgradnju te deonice od 598 miliona evra.

Medju usvojenim izmenama zakona su Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika čija se primena odlaže zbog promene softvera u Agenciji za privredne registre.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrdjivanju Sporazuma Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o načinu finansiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vodjenja upravnih postupaka za procenu uticaja na životnu sredinu, izdavanja lokacijskih uslova, saglasnosti i gradjevinske dozvole za Projekat "Hidrotehnički i bagerski radovi na uredjenju kritičnog sektora za plovidbu - Ušće Drine i Save".

Usvojen je Zakon o potvrdjivanju Finansijskog ugovora Razvoj rečne transportne infrastrukture u Srbiji B izmedju Srbije i Evropske investicione banke i izmena Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije.

Poslanici su usvojili Izveštaj o sprovodjenju aktivnosti iz Revidiranog Akcionog plana za poglavlje 23 i izveštaje o radu više institucija, medju kojima su izveštaj o radu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za 2021. godinu, zatim izveštaje o radu Zaštitnika gradjana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Agencije za sprečavanje korupcije, Agencije za energetiku, Komisije za zaštitu konkurencije, Fiskalnog saveta, Državne revizorke institucije, Komisije za kontrolu državne pomoći, Komisije za hartije od vrednosti, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL). 

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x