Potpisan sporazum o saradnji Srbije i Bugarske u tehničkom održavanju plovnog puta Dunava

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ambasador Bugarske Petar Dojkov, u ime Ministarstva transporta i komunikacija negove zemlje, potpisali su u danas sporazum o saradnji na tehničkom održavanju plovnog puta Dunava.

Kako se navodi u saopštenju iz resornog ministarstva, dokumentom koji je potpisan u Vladi Srbije predvidjena je saradnja na tehničkom održavanju ključnih za sektor prevoza robe na plovnom putu Dunava, na deonici izmedju 610. i 375. kilometra reke.

Momirović je nakon potpisivanja kazao da će se radovi vrlo brzo izvesti u Bugarskoj, kao i da su oni od nemerljivog značaja za Srbiju, srpsku ekonomiju i za energetsku stabilnost.

"Zbog niskog vodostaja trenutno nam je blokirano više od milion tona uglja, više od 400.000 tona žitarica, kao i proizvodi za našu čeličnu i hemijsku industriju", istakao je Momirović.

Bugarski ambasador zahvalio je Momiroviću na konstruktivnom dijalogu u bilateralnim odnosima njegove zemlje i Srbije.

"Bugarska visoko ceni mogućnost produbljivanja saradnje proširenjem bilateralne pravne osnove uz posvećenost održavanju reke Dunav i pozdravlja zajednički rad dve države na obezbeđivanju nesmetanog transporta i snabdevanja duž reke Dunav, koji je važan evropski plovni put i deo glavnog transevropskog transportnog koridora Rajna-Dunav", rekao je Dojkov.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x