Predsednik Francuske od danas u poseti Alžiru

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Makron) boravi od danas do 27. avgusta u poseti Alžiru, a njegova poseta ima za cilj da se ponovo pokrene partnerstvo dve zemlje posle višemesečne krize.

Kako je ranije saopštila Jelisejska palata, putovanje će doprineti "produbljivanju bilateralnih odnosa okrenutih ka budućnosti za dobrobit stanovništva dve zemlje, jačanju francusko-alžirske saradnje u suočavanju sa regionalnim pitanjima i nastavku rada na lečenju uspomena".

Posle saopštenja Jelisejske palate o Makronovoj poseti, desetak organizacija alžirske dijaspore u Francuskoj pozvalo je predsednika Francuske da tokom posete Alžiru pomene pitanje pogoršanja ljudskih prava optužujući vlasti te zemlje za takvo stanje.

Ukupno 13 organizacija, medju kojima i Kolektiv porodica nestalih u Alžiru, uputili su Makronu otvoreno pismo u kojem navode da se nadaju da će poseta "biti plodonosna za dve zemlje, koje su snažno povezane istorijom, geografijom, kulturom, jezikom i svim razmenama i partnerstvima istkanim od nezavisnosti".

"Ipak, postoji jedna ozbiljna tema koju ne treba zanemariti tokom posete - trenutno stanje ljudskih prava u Alžiru", dodaje se u pismu u kojem se navode hapšenja i kršenje zakona tokom prodemokratkih skupova gradjanskog pokreta Hirak, osnovanog u februaru 2019.

Pored bilateralnih pitanja, Makron će sa alžirskim zvaničnicima razgovarati o situaciji u Maliju i rastućem ruskom uticaju u Africi.

Makronu će to biti druga poseta Alžiru. Prva poseta je bila u decembru 2017. godine na početku Makronovog prvog predsedničkog mandata.

Od kraja rata za nezavisnost Alžira, Francuska i Alžir održavaju istovremeno bliske i složene odnose uz pozadinu burnog pomirenja. Te dve zemlje imaju jake ekonomske veze, dobru saradnju obaveštajnih službi, ali bolnu kolonijalnu prošlost. A u Francuskoj živi i velika alžirska zajednica.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x