Prekinuta sednica crnogorskog parlamenta, ne zna kad će biti nastavljena

 Poslanici crnogorskog parlamenta danas se neće izjašnjavati o smeni predsednice Skupštine Danijele Đurović nakon što je parlamentarna većina tri koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA potpisala danas politički Sporazum kojim su se obavezali da će u narednih petnaest dana formirati novu vladu Crne Gore.
"O nastavku bićete blagovremeno obavješteni", stoji u obaveštenju.

Današnji sastanak većine koju čine proruska koalicija Demokratski front, stranka Demokratska Crna Gora Alekse Bečića i Građanski pokret URA Dritana Abazovića je održan pošto je parlament 19. avgusta izglasao nepoverenje Abazovićevoj maninskoj vladi, koju je podržavala Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Posle današnjeg sastanka bila je zakazana je sednica skupštine na čijem dnevnom redu bi trebalo da bude inicijativa za smenjivanje predsednice parlamenta Danijele Đurović.

Bečićeva Demokratska Crna Gora insistira na smenjivanju Đurović i već dovodi u pitanje potpisani sporazum ako ona ne bude smenjena. Smenjivanju Đurović protive se Socijalistička naroda partija (SNP), čija je ona funkcionerka, i Abazovićev pokret. Uz te dve opcije, izbor Đurovićeve je podržala i Đukanovićeva DPS.

DPS je danas ocenila da je samovoljom pojedinaca i nezapamćenim davanjem "pauze do daljnjeg" bez navođenja valjanog razloga i elementarnog pozivanja na neki od članova važećeg Poslovnika o radu skupštine Crne Gore, najviše predstavničko telo zakonodavne vlasti ponovo postaje talac zakulisnih i perfidnih radnji partija trojne koalicije koja je nakon 30. avgusta 2020. zaustavila redovno funkcionisanje Crne Gore,.

Sporazum o ciljevima obnovljenog saveza, koji je danas potpisan je predložio DF.

Među njima su: demontaža bivšeg režima Demokratske partije socijalista, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima, sprovođenje reformi za vanredne parlamentarne izbore, ekonomske reforme, popunjavanje mjesta u pravosuđu, posvećenost evropskim integracijama, poštovanje svih međunarodnih obaveza i stavljanje moratorijuma na sva identitetska pitanja koja dijele društvo.

U potpisanom dokumentu se, između ostalog, naglašava da u međusobne dogovore ne mogu biti uključene ni jedne strukture, koje ne čine parlamentarnu većinu sa izbora 2020. godine.

Prethodno je Demokratski front kandidovao Mandića za budućeg mandatara.

Mandić je nakon sastanka najavio da će narednih dana biti dogovoreno novo rukovodstvo skupštine i izbor nove vlade.

SAD i predstavnici EU su prethodnih dana saopštili da vlada u kojoj bi bio proruski Demokratski front nema njihovu podršku. Predsedavajući Delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik rekao je za list Pobjeda da Demokratski front ne vidi kao rešenje za proevropsku vladu i dodao da takav rasplet ne bi imao podršku EU.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x