Premijer Albanije: Nemojte iza Otvorenog Balkana tražiti Kineze, Ruse, Marsovce

 Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da danas da je premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izrazio nameru da u junu ove godine u Crnoj Gori organizuje neformalni samit inicijative Otvoreni Balkan i ocenio da je ta inicijativa "neophodna i komplementarna" Berlinskom procesu.

"Zahvalujem Abazoviću na izraženoj želji da se organizuje Samit Otvorenog Balkana u junu u Crnoj Gori, uzimajući u obzir da će Berlinski proces imati samit u Tirani početkom jeseni. Tvrdim da je Otvoreni Balkan neophodan kako bi zaživeo ritam svega što su vrednosti i zahtevi koji proističu iz Berlinskog procesa", rekao je Rama novinarima posle svečane sednice dve vlade u Podgorici.

Na svečanoj sjednici je potpisano više međudržavnih sprazuma i memoranduma o saradnji u oblasti infrastrukture, energetike, ribarstva, zaštite bilja, socijalne zaštite, sporta, kulture i medija, odbrane, zdravlja.

Albanski premijer je mišljenja da su inicijative Otvoreni Balkan i Berlinski proces "komplementarne i neophodne jedna drugoj".

"Ne možemo biti zadovoljni samo sa liderstvom Berlinskog procesa, već treba da stavimo naše snage na raspolaganju da zaživimo ideje koje su temelj te iniciajtive", kazao je Rama.

Albanski premijer je poručio da iza inicijative Otvoreni Balkan ne treba tražiti "skrivenu ruku" Kine, Rusije ili Nemačke.

"Nemojte iza te inicijative tražiti ni Kineze, ni Ruse, ni Marsovce, čak ni Nemce. Otvoreni Balkan je naša inicijativa za oživaljavanje i implementiranje načela i ciljeva Berlinskog procesa. Ko bude htio u ovom procesu da vidi Kineze, Ruse, Marsovce, slobodan je da ih vidi", rekao je Rama.

Premijer Crne Gore Abazović je ocenio da je Otvoreni Balkan "oživio" Berlinski proces.

"Dobro je da ga je oživio, mi smo usvojili sporazume. Crna Gora ih je usvojila i nadam se da će se ratifikovati na prvoj narednoj sednici vlade. Mi planiramo da u junu organizujemo neki neformalni sastanak. To nije klasični sastanak Otvorenog Balkana, već u kontekstu regionalne saradnje", rekao je Abazović.

"Ideja koju sam izneo Rami je da, ukoliko političke okolnosti dozvole, mogli uskoro da organizujemo neformalni sastanak gde bi pokušali da dovedemo sve lidere Zapadnog Balkana da bi stvarali atmosferu kakvu danas imamo. Interes naše države je da u susedstvu bude veća harmonija", dodao je Abazović.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x