Premijer Izraela upozorio na opasnost od širenja terorizma ako se obnovi sporazum s Iranom

Premijer Izraela Jair Lapid je danas izjavio da zapadne sile moraju zaustaviti pregovore o obnovi nuklearnog sporazuma s Iranom, upozorivši na opasnost "od terorizma širom sveta" ako Teheran bude zaradjivao 100 milijardi dolara godišnje.

"Izrael nije protiv svakog sporazuma. Mi smo protiv ovog sporazuma jer je loš, jer se ne može prihvatiti onako kako je sada napisan", rekao je Lapid na brifingu za strane novinare u Jerusalimu.

Lapid je rekao da će ono što se sada nudi, obezbediti Iranu 100 milijardi dolara godišnje, ali nije objasnio na čemu je ta procena zasnovana.

On je rekao da Teheran neće uložiti novac u "izgradnju škola ili bolnica", već da "podrije stabilnost na Bliskom istoku" i da širi terorizam.

"Tim novcem će se finansirati Revolucionarna garda. Finansiraće se više napada na američke baze na Bliskom istoku. Koristiće se da ojača Hezbolah, Hamas i Islamski džihad", rekao je izraelski lider.

Najveći neprijatelj Irana, Izrael, pozdravio je 2018. godine odluku tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa da povuče svoju zemlju iz sporazuma velikih sila sa Teheranom.

Tokom pregovora o obnovi tog sporazuma Vašington je nagovestio da je Teheran učinio ustupke, navodi Frans pres.

Visoki američki zvaničnik je rekao da Iran više ne namerava da blokira pristup inspektorima Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a ranije je zahtevao da prestanu istrage na neprijavljenim lokacijama gde su nadjeni tragovi obogaćenog uranijuma.

Teheran je takodje odustao od još jednog zahteva: da se Revolucionarna garda skine sa liste terorističkih organizacija.

Uprkos svemu, Izrael se i dalje protivi sporazumu, pogotovo ako se predvidja ukidanje ekonomskih sankcija protiv Teherana.

Izrael smatra da nacrt "sporazuma ne odgovora kriterijumima koje je postavio sam (američki predsednik) Džozef Bajden: da spreči Iran da postane nuklearna država", rekao je premijer Lapid.

Izraelski zvaničnici su kritikovali sporazum o kojem se pregovoara, jer ne predvidja uništenje centrifuga za obogaćivanje uranijuma i zato omogućuje Teheranu da ih ponovo pokrene kada bude smatrao da mu to odgovara.

Lapid je nedavno apelovao na predsednika Francuske i kancelara Nemačke da ne potpišu sporazum sa Teheranom.

"Rekao sam im da su ti pregovori stigli do tačke kada moraju biti zaustavljeni", rekao je Lapid danas.

Izraelski mediji komentarišu da premijer nije direktno kritikovao SAD, već je rekao da se s "američkom administracijom vodi otvoreni dijalog o svim nesporazumima", te da "poštuje njihovu spremnost da slušaju i saradjuju" i da će ostati najbliži saveznik Izraela.

"Predsednik Bajden je jedan od najboljih prijatelja koga je Izrael ikada imao", kazao je Lapid i ponovio da sporazum s Iranom, ako bude potpisan, neće obavezivati Izrael koji će "delovati da spreči Iran da postane nuklearna sila".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x