Putin ocenio da rusko-kineski odnosi stabilizuju međunarodnu situaciju

 Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas prilikom susreta sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem u Kremlju da rusko-kineski odnosi "stabilizuju međunarodnu situaciju".

"Međunarodni odnosi su komplikovani danas... U tom kontekstu saradnja između Kine i Rusije ima veliki značaj za stabilizaciju međunarodne situacije", rekao je Putin kada je primio kineskog zvaničnika u Kremlju.

Kako navodi Frans pres Putin samo retko prima strane zvaničnike koji nisu šefovi države, i ovaj susret još jednom podvlači specijalne veze između Kremlja i njegovog kineskog saveznika.

"Dostižemo nove horizonte", rekao je Putin i dodao da očekuje kineskog predsednka Si Djinpinga u Rusiji. Sijeva poseta predviđena je za proleće.

Vang Ji je izrazio želju Pekinga da "ojača strateško partnerstvo... i saradnju u svim sferama" sa Moskvom.

Vang je naglasio da rusko-kineski odnosi nisu upereni protiv trećih zemalja i odupiru se njihovim pritiscima.

Šef kineske diplomatije primljen je u Kremlju posle razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

"Naši odnosi se razvijaju na siguran i dinamičan način. I uprkos snažnih previranja na međunarodnoj sceni mi pokazujemo jedinstvo, želju da branimo interese jedni drugih", rekao je Vang tokom susreta sa Lavrovim.

Vang Ji je došao u posetu Rusiji u vreme kada Kina nastoji da igra ulogu posrednika u ukrajinskom sukobu i javno govori o za sada vrlo nejasnom kineskom mirovnom planu za UKrajinu.

Vang je došao u Moskvu posle posete više evropskih gradova, kao i sastanka sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom za vreme Minhenske konferencije o bezbednosti, gde je prema Kijevu predstavio "ključne elemente kineskog mirovnog plana" za Ukrajinu.

Kina je obećala da će objaviti svoj predlog za političko rešenje u Ukrajini ove nedelje, kada se navršava prva godina od početka rata u toj zemlji.

Kao bliski saveznik Rusije Kina nikad nije ni podržala ni javno kritikovala rusku vojnu ofanzivu u Ukrajini, a više puta je izrazila podršku Moskvi naspram zapadnih sankcija. Ali ona takođe poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, dok je Moskva objavila ranije da je pripojila pet ukrajinskih oblasti. 

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x