Rama: Nije samo Bugarska problem, već umor EU od proširenja

Premijer Albanije Edi Rama danas je u Briselu, posle samita lidera EU i Zapadnog Balkana, izrazio razočaranje odnosom Unije prema evrointegracijama regiona, navodeći da nije samo Bugarska problem, već to što se EU umorila od proširenja.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa liderima Srbije i Severne Makedonije, Rama je rekao da Severna Makedonija čeka 17 godina na otavarnje pregovora sa EU o članstvu, a Albanija osam godina.

"Od jedne zajedničke vizije i zajednice, EU je postala instrument za pojedinačne članice da stopiraju nešto. Priča sa Bugarskom je sramota. Jedna država nameće nešto svoje, a ostalih 26 ne mogu da urade ništa o tome. Ima dosta navoda da je (predsednik Rusije Vladimir) Putin bolestan, ali ne mogu da kažem da ova kuća ovde deluje zdravo", naveo je Rama.

On je apelovao na lidere EU "da ne ubijaju veru" Albanaca u evropsku budućnost, navodeći da će njegova zemlja ostati na evropskom putu u uverenju da će postati deo EU.

Rama je izrazio žaljenje i što EU još nije liberalizovala vizni režim za građane Kosova.

"Građani Kosova su u vreme diktature u Jugoslaviji mogli slobodno da se kreću. Otkad su oslobođeni, njihovi oslobodioci ih drže kao taoce", rekao je Rama.

Albanski premijer je ponovio da EU treba da ima razumevanja za Srbiju i da nije dobro da zahteva od Beograda da se pridruži svim sankcijama koje je uvela Rusiji.

Rama je kazao da je u Srbiji "realnost potpuno drugačija" i da je na sastanku sa evropskim liderima "pokušao da objasni" da 80 odsto građana Srbije podržava ruskog predsednika Putina.

"Srbija je, protivno svim očekivanjima, tri puta podržala zapadne rezolucije, čak je i glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava. Shvatam zahtev da se traži još više od Srbije, ali ne vidim zašto bi se išlo do tih limita. Srbija nije u pozicji da tako brzo prihvati sve sankcije Rusiji, i to može da dovede do kontraefekata", naveo je Rama.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x