Rama: Otvoreni Balkan okuplja i zemlje u susedstvu

 Premijer Albanije Edi Rama naglasio je danas u Beogradu da "Otvoreni Balkan" okuplja i zemlje koje su u susedstvu tog regiona, kao što su Grčka, Turska, Italija i Madjarska, i da će one biti pozvane i sledeće godine na samit koji će biti u Tirani.

"Nastavićemo da idemo napred i da poželimo dobrodošlicu svakome ko želi da se priključi Otvorenom Balkanu. Pozvali smo Grčku, Tursku, Italiju i Madjarsku", rekao je Rama u Palati Srbija.

Rama je rekao da se sve zemlje suočavaju sa energetskom neizvesnošću, a Albanija ima hidroelektrane čiji potencijal mogu koristiti i potpisnice "Otvorenog Balkana".

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski kazao je da je saradnja kroz "Otvoreni Balkan" otvorila put da se države zajedno suoče sa izazovima, tako što će obezbediti hranu i energente za gradjane.

Kovačevski je rekao da će tri zemlje učesnice te inicijative raditi i na ublažavanju posledica energetske krize, jer je velika nestašica električne energije i visoka je cena sirovina za njenu proizvodnju.

"Severna Makedonija ima sposobnost generisanja energije, ali nema materijale koji postoje u Srbiji i Albaniji", kazao je on.

On je dodao da na samitu treba da bude i Bugarska, jer se graniči sa dvema zemljama "Otvorenog Balkana".

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x