Reagovanja iz Prištine: Kritike na račun Kurtija zbog sporazuma s Beogradom

 Odmah po objavljivanju tvita komesara za spoljnu politiku Evropske unije Žozepa Borela o postizanju dogovora Prištine i Beograda kasno sinoć u Briselu, na društvenim mrežama i u prištinskim medijima su se objavljene prve reakcije kosovskih Albanaca, koji uglavnom kritikuju premijera Aljbina Kurtija.

Politički analitičar Agon Malići je na Fejsbuku naveo da je spor Kosova i Srbije oko registarskih tablica postao "nepotrebna drama".

"Zarad teatralnosti, narušen je kredibilitet i izgubljeni su poeni koji su se mogli steći poštovanjem prvobitnih američkih saveta. Ipak, dobre vesti i nadajmo se konačnom dogovoru što je pre moguće", napisao je on, prenosi Radio KiM.

Bivši savetnik Hašima Tačija, Adil Behramaj je sporazum ocenio kao "politički poraz grupe pripravnika, koji nemaju veze sa upravljanjem i pregovorima".

"Da je ovaj sporazum prihvaćen na vreme i da su znali da pregovaraju, Kosovo bi odmah dobilo viznu liberalizaciju i moglo bi da natera Srbiju da prihvati da automobilima sa RKS tablicama bude dozvoljeno kretanje i u Srbiji. Mesec dana je podsticao tenzije, svadjao nas s pola sveta i na kraju prihvatio ono čemu se protivio. Aljbin Kurti nikada nije imao viziju. Sada mu ostaje samo da sprovede onu Hašima Tačija", napisao je Behramaj, a prenela Ekonomija onlajn.

Analitičar Škeljzen Gaši je prokomentarisao dogovor postignut u Briselu, uz ocenu da je Kurti "popustio". Gaši je izrazio iznenadjenje koliko su, kako ih naziva, pripadnici "starog režima" bili srećni.

"Nije vama popustio, pa ne razumem zašto ste vi iz starog režima bili srećni", napisao je Gaši na Fejsbuku.

Lider Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj je na toj društvenoj mreži naveo da je Kurti stigao "od RKS pravo do KM registarskih oznaka".

"Večeras su potpisali sporazum koji sami ne mogu da brane, ali najgore je što večerašnji sporazum otvara put novim sporazumima. Ovo je putanja Aljbina Kurtija: kroz imidž otpora prihvata sve štetne sporazume sa Srbijom. Dogovori koji ne rešavaju problem, a nama ostavljaju sukobe", napisao je on.

Aktivista civilnog društva Ron Djinovci, poznat po podršci Kurtiju i Samoopredeljenju, kritikovao je premijera zbog postignutog dogovora o registarskim tablicama.

"Slab Kurti, veoma slab", napisao je Djinovci u reagovanju i dodao da se Kurti povukao pošto je Kosovo doveo u "sukob s celim svetom".

U Briselu su sinoć predstavnici Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, postigli dogovor oko registarskih tablica.

"Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa denominacijom kosovskih gradova, a Kosovo će prekinuti dalje akcije koje se odnose na preregistraciju vozila. Pozvaću strane tokom sledećih dana da diskutujemo o narednim koracima", naveo je šef diplomatije EU Žozep Borel.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x