RIK odbio prigovor Saše Radulovića na izveštaj o referendumu

Na današnjoj sednici Republičke izborne komisije (RIK) odbijen je prigovor zastupnika Suverenista Saše Radulovića na izveštaj o nedavno sprovedenom referendumu, za koji navodi da je u suprotnosti sa Ustavom.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je prigovor primljen juče i da se u njemu tvrdi da izveštaj mora biti poništen "s obzirom na činjenicu da referendum nije okončan u predviđenom roku 29. januara, budući da je na glasačkom mestu broj 59 u gradskoj opštini Voždovac 2. februara ponovo sprovedeno glasanje".

Radulović tvrdi da komisija nije mogla doneti izveštaj o sprovedenom referendumu, koji, kaže, nije pravosnažan.

Predsednik RIK-a rekao je da je postupano u skladu sa važećim zakonskim propisima u pogledu utvrđivanja i objavljivanja rezultata referenduma, održanog 16. januara i ponovljenog glasanja na devet mesta 23. januara i na jednom glasačkom mestu 2. februara.

On je podsetio da je komisija na sednici 4. februara utvrdila izveštaj o ukupnim rezultatima referenduma, a zatim 7. februara utvrdila izveštaj o sprovedenom referendumu radi potvrđivanja akta i 8. februara podnela Narodnoj skupštini.

"Nema osnova za zaključak da je sporni izveštaj u suprotnosti sa Ustavom, usled čega nije učinjena nepravilnost koja bi bila osnov za usvajanje prigovora i poništenje osporenog izveštaja", poručio je Dimitrijević.

Bilo je potrebno najmanje 12 glasova članova RIK-a da prigovor bude usvojen, ali kako to nije ispunjeno prigovor je odbijen.

Danas je održana prva sednica RIK-a u novom sazivu, a njen kompletan sastav izglasan je juče na sednici Narodne skupštine i objavljen u Službenom glasniku.

Predsednik RIK-a je ponovo Vladimir Dimitrijević, a za njegovog zamenika imenovan je Marko Janković.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x