Ruske vlasti: Radio i televizija objavljuju lažne vazdušne uzbune posle sajber napada

 Više "lažnih" vazdušnih uzbuna objavljeno je na rurskim radio i televizijskim stanicama koje su bile na meti sajber napada, saopštile su danas vlasti.

"Informacije koje ukazuju na vazdušnu uzbunu objavljene su na stanicama nekih regiona u zemlji posle hakovanja servera radija i televizija", saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije navodeći da su te objave "lažne" i da ne odgovaraju realnosti.

Prema ruskim medijima te lažne uzbune su objavljene u regionima Belgorod i Voronež, koji se graniče sa Ukrajinom, kao i u Moskvi i Sankt Peterburgu, i na pripojenom poluostrvu Krimu.

Sličan sajber napad koji je doveo do objavljivanja više lažnih vazdušnih uzbuna širom Rusije već se dogodio prošle nedelje, navelo je ministarstvo za vanredne situacije.

Prema ruskim novinskim agencijama svaki put ti sajber napadi pogodili su samo privatne radio i televizijske stanice čiji su odašiljači nakratko nadvladani jačim signalom.

Ovi incidenti, navodi Frans pres, događaju se neposredno posle prve godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Naselja i infrastruktura u ruskim oblastima koje se graniče sa Ukrajinom bili su više puta na meti udara, posebno dronovima, često smrtnonsnih, koje je Moskva pripisala ukrajinskoj vojsci.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x