Ruski bloger dobio osam i po godina zatvora zbog kritike invazije na Ukrajinu

 Ruski sud je danas osudio blogera Aleksandra Nozdrinova na osam i po godina zatvora zbog publikacije koja kritikuje napad na Ukrajinu, a ta presuda ilustruje represiju protiv protivnika sukoba.

Nozdrinov proglašen je krivim za "širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci, što je član krivičnog zakona uveden na početku ruske ofanzive u Ukrajini, saopštila je specijalizovana nevladina organizacija Net fridoms prodžekt (Net Freedoms Project).

Kako navodi nevladina organizacija Memorijal, bloger iz regiona Kuban na jugu Rusije, objavio je u martu 2022. na Telegramu fotografiju oštećene stambene zgrade u Kijevu sa ironičnom porukom - "Ukrajinski gradovi posle dolaska oslobodilaca".

Nozdrinov, koji je ubrzo uhapšen i koji se od tada nalazi u istražnom zatvoru, negira da je autor ove poruke, navodi isti izvor.

Bloger ima i kanal na JuTjubu (YouTube) na kojem često kritikuje ekscese i prekršaje saobraćajne policije.

Memorijal, glavna ruska nevladina organizacija za ljudska prava, koja je i sama na meti vlasti, navela je da Nozdrinova smatra "političkim zatvorenikom".

Prema nevladinoj organizaciji OVD-Info, u Rusiji je od početka ofanzive u Ukrajini uhapšeno oko 20.000 ljudi zbog protivljenja ratu, a neki su osuđeni i na teške kazne.

Memorijal broji 601 političkog zatvorenika koji se trenutno nalazi iza rešetaka u Rusiji.

Gotovo svi glavni protivnici su zatvoreni, poput Alekseja Navaljnog, osuđenog na 19 godina zatvora, ili su pobegli iz zemlje.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x