SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini, vrednu tri milijarde dolara

Predsednik SAD Džozef Bajden objavio je danas, šest meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, da šalje novu vojnu pomoć Kijevu, vrednu 2,98 milijardi dolara, koja će ukrajinskim snagama omogućiti da se bore u narednim godinama.

U danu kada Ukrajina slavi 31. godišnjicu nezavisnosti od Sovjetskog Saveza i tačno šest meseci od početka ruske invazije, Bajden je naveo da će nova pomoć omogućiti Ukrajini da nabavi sisteme protivvazduhoplovne odbrane, artiljerijske sisteme i municiju, bespilotne letelice i drugu opremu "kako bi osigurala da može da nastavi da se brani na duži rok".

"Znam da je ovaj dan nezavisnosti gorko-sladak za mnoge Ukrajince, jer su hiljade ubijene ili ranjene, milioni su raseljeni iz svojih domova, i mnogi drugi su postali žrtve ruskih zločina i napada. Ali šest meseci nemilosrdnih napada samo su ojačali ponos Ukrajinaca na njih same, na njihovu zemlju i na 31 godinu njihove nezavisnosti", kazao je Bajden.

Uz pružanje dugoročne pomoći koju Ukrajina može da koristi za potencijalne buduće potrebe odbrane, novi paket ima za cilj da uveri ukrajinske zvaničnike da SAD nameravaju da nastave sa podrškom, bez obzira na kontinuirane sukobe.

"SAD su posvećene podršci narodu Ukrajine koji nastavlja borbu za odbranu suvereniteta", dodao je Bajden.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x