SAD objavile da šalju 31 tenk Abrams Ukrajini, Bajden rekao da se ne radi o ofanzivnoj pretnji Rusij

SAD će poslati Ukrajini 31 borbeni tenk M1 Abrams da joj pomognu u borbi protiv ruske invazije, rekli su danas visoki američki zvaničnici, što je kasnije potvrdio predsednik SAD Džo Bajden.

To je promena višemesečnog stava prema kome su zvaničnici u SAD isticali argumente protiv slanja tenkova uz navode da su suviše teški za ukrajinsku vojsku da održava i da njima rukuje.

"Radi se o pomoći Ukrajini da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je danas Bajden u kratkoj izjavi.

Bajden je istakao da se ovde ne radi o "ofanzivnoj pretnji protiv Rusije".

"Nema ofanzivne pretnje protiv Rusije", istakao je Bajden.

Ranije je visoki američki zvaničnik rekao da će SAD Ukrajini poslati 31 Abrams tenk, što je, kako je naglasio, u pravom smeru američkih napora za obezbedjivanje Ukrajini kapaciteta koji su joj potrebni da nastavi bolje da se brani.

Američka odluka usledila je posle pristanka Nemačke da pošalje 14 tenkova "Leopard 2" Ukrajini iz svojih zaliha. Nemačka je oklevala nedeljama da donese tu odluku i ranije uslovljavalja slanje svojih tenkova sa tim da SAD dozvoli slanje svojih Abramsa, ne želeći da izazove bes Rusije a da SAD nisu preuzele sličnu obavezu sa svojim tenkovima.

Bajden je naglasio da je ranije danas razgovarao sa vodjama Nemačke, Francuske, Italije i Britanije da nastave "blisku koordinaciju i punu podršku Ukrajini".

Ruski predsednik Vladimir "Putin očekivao je da će oslabiti odlučnost Evrope i SAD. On je očekivao da će se s vremenom naša pomoć Ukrajini rasuti. Grešio je", rekao je Bajden.

Kijev već nedeljama od Zapada traži savremene tenkove smatrajući da su neophodni za potiskivanje invazije.

Tenkovi su deo novog paketa američke pomoći od 400 miliona dolara koji uključuje i osam vozila M88, oklopna vozila koja mogu da vuku Abramse ako se zaglave.

Zajedno će Francuska, Britanija, SAD, Poljska, Nemačka, Holandija i Švedska poslati stotine tenkova i teških oklopnih vozila da ojačaju Ukrajinu dok ulazi u novu fazu rata i pokušava da probije učvršćene ruske linije.

I dalje nije razjašnjeno kako će se tenkovi poslati ali verovatno je da će biti potrebno više meseci pre nego što zapravo stignu na bojno polje i neće biti na vreme pre očekivane ruske prolećne ofanzive, navodi agencija AP.

Visoki američki zvaničnici rekli su danas da će SAD "van Ukrajine" obučavati Ukrajince za upravljanje tenkovima. Takodje su rekli da će biti poslat tačno 31 tenk zato što to odgovara sastavu ukrajinskog tenkovskog bataljona.

Ruski ambasador u Berlinu rekao je da je odluka o slanju tenkova "vrlo opasna odluka koja će dovesti sukob na novi nivo konfrontacije".Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x