SAD pozivaju Rusiju da ostane u nuklearnom sporazumu Novi START

Američka podsekretarka za kontrolu naoružanja Boni Dženkins (Bonnie Jenkins) oštro je danas kritikovala Rusiju zbog suspenzije učešća u poslednjem preostalom ugovoru o nuklearnom naoružanju, ali je rekla da će Vašington ipak raditi sa Moskvom na nastavku primene ugovora.

"Rusija je još jednom pokazala svetu da ona nije odgovorna nuklearna sila", rekla je Dženkins, jedan od glavnih američkih zvaničnika za kontrolu naoružanja na Konferenciji za razoružanje - međunarodnom forumu pri Ujedinjenima nacijama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je prošle sedmice da će njegova zemlja suspendovati učešće u sporazumu Novi START kojim se Rusija i SAD obavezuju da redovno komuniciraju u vezi sa statusom njihovih nuklearnih arsenala, da dozvole redovne inspekcije tih arsenala i da nemaju više od maksimalnog ugovorenog broja operativnih i neoperativnih bojevih glava.

Rusija se ne povlači iz sporazuma koji važi do 2026. godine, ali je Putin rekao da Rusija ne može da prihvati američke inspekcije svojih lokacija sa nuklearnim oružjem dok Vašington i njegovi NATO saveznici zagovaraju poraz te zemlje u Ukrajini.

Inspekcije nisu sprovedene još od 2020. godine zbog kovid-19 pandemije. Razgovori o njihovom obnavljanju trebalo je da otpočnu prošlog novembra, ali je Rusija naglo otkazala učešće u njima.

Dženkins je kasnije rekla novinarima da SAD još nisu u potpunosti sagledale posledice ruske najave o suspenziji, ali je dodala da njena zemlja "još nije uočila dokaze da Rusija ne poštuje ugovor".

"Ostajemo spremni da sa Rusijom asertivno radimo na punoj implementaciji Novog START sporazuma, a kontinuirana implementacija zasnovana je na najboljim interesima obeju strana", kazala je ona.

Putin je obznanio suspenziju u predvečerje prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. On je više puta tvrdio da je konflikt bio neophodan kako bi se Zapad onemogućio u navodnom slabljenju Rusije i upozoravao na sve izraženiju pretnju od nuklearnog rata.

Bivši predsednik Rusije a sada zamenik šefa nacionalnog saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je prošle sedmice da ako SAD žele poraz Rusije, onda Rusija ima pravo da sebe brani "bilo kakvim oružjem, što uključuje i ono nuklearno".

Boni Dženkins je ocenila da "Rusija mora okončati ovaj rat i prekinuti sa svojom neodgovornom nuklearnom retorikom".

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x