SAD su spremne da odobre slanje tenkova Abrams Ukrajini

 SAD su spremne da odobre slanje tekova M1 Abrams u Ukrajinu, saopštili su američki zvaničniici danas i dodali da bi odluka mogla biti objavljena sutra iako bi do isporuke tenkova moglo doći za nekoliko meseci ili godina.
Američki zvaničnici koji su govorili anonimno su saopštili se detalji još uvek razrađuju i da će tenkovi biti kupljeni u okviru predstojećeg paketa ukrajinske bezbednosne pomoći.

Očekuje se da će američko saopštenje stići sutra u koordinaciji sa najavom Nemačke da će odobriti zahtev Poljske da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, rekao je jedan zvaničnik.

Nije poznato koliko će tenkova biti poslato ni kada. Oružju koje šalje program finansiranja ministarstva odbrane SAD za pomoć Ukrajini (USAI) može biti potrebno od nekoliko meseci do nekoliko godina da stigne do bojnog polja.

Veliki deo pomoći koja je do sada poslata bila je kroz poseban program koji se oslanjao na zalihe Pentagona kako bi se oružje brže dopremilo Ukrajini. Ali čak i po tom programu, bili bi potrebni meseci da se tenkovi stignu u Ukrajinu i da se ukrajinske snage obuče da rukuju njima.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x