Samit G20 na Baliju pod opterećenjem ruskog rata u Ukrajini i tenzija izmedju Kine i Zapada

Na samitu vodja G20, najvećih privreda sveta, koji će ove nedelje biti otvoren na Baliju neće biti susreta predsednika Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, ali će u središtu pažnje biti ruska invazija na Ukrajinu i rastuće tenzije izmedju Kine i Zapada.

Grupa 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta počinje samit na Baliju u Indoneziji u utorak pod optimističkom temom "zajednički oporavak, snažniji oporavak".

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne dolazi na samit, ali će se predsednik SAD Džozef Bajden sastati sa kineskim predsednikom Sijem Djinpingom na margini skupa i upoznati se sa novim britanskim premijerom Rišijem Sunakom i novom italijanskom premijerkom Djordjom Meloni.

Umesto zvaničnih prioriteta samita - zdravlje, održiva energija i digitalna transformacija, u prvi plan će verovatno izbiti strahovanja zbog posustajuće globalne privrede i geopolitičkih tenzija oko rata u Ukrajini.

Sukob u Ukrajini koji traje gotovo devet meseci poremetio je trgovinu naftom, prirodnim gasom i žitaricama i prebacio veći deo pažnje samita na prehrambenu i energetsku bezbednost.

SAD i saveznici u Evropi i Aziji u medjuvremenu se ujedinjuju naspram sve čvršće Kine, što ostavlja privrede G-20 u brzom razvoju kao što su Indija, Brazil i domaćina Indoneziju da balansiraju izmedju većih sila.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo pokušao je da premosti rascep unutar G-20 oko rata u Ukrajini. On je prvi azijski vodja koji je posetio i Rusiju i Ukrajinu od početka ruske invazije u Ukrajini.

Pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, čija zemlja nije članica G-20 da učestvuje na samitu i očekuje se da će se Zelenski obratiti onlajn.

Prošlogodišnji samit G-20 u Rimu bio je prvo okupljanje lično od početka pandemije mada vodje Rusije i Kine nisu učestvovali.

Ovogodišnji samit biće održan neposredno posle UN konferencije o klimi u Egiptu i samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (Aseana) u Kambodži, kome prisustvuju Bajden i neke druge vodje G-20, a neposredno posle planirano je i sastanak Ekonomske saradnje Azije i Pacifika u Tajlandu.

Jedno pitanje koje će biti tema samita na Baliju je da li će Rusija prihvatiti da produži dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica, postignut uz posredovanje UN i Turske, koji treba da bude obnovljen 19. novembra.

Bajden i kineski predsednik Si Djinping imaće prvi lični susret na Baliju od kada je Bajden postao predsednik u januaru 2021.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x