Sastali se ministri pravde Srbije i Severne Makedonije

 Ministarka pravde Srbije Maja Popović sastala se, na marginama samita Otvoreni Balkan, sa ministrom pravde Severne Makedonije Nikolom Tupančevskim sa kojim je razmenila iskustva u vezi za izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku (ZКP) i Кrivičnog zakonika (КZ), kao i druga pitanja vezana za usaglašavanje zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije.
Popović i Tupančeski su dogovorili održavanje zajedničke konferencije na kojoj će se razmatrati pitanja u vezi sa funkcionisanjem sudova i javnih tužilaštava dve države i razmeniti znanja i iskustva koja su doprinela jačanju vladavine prava.

Tupančeski je iskazao posebno interesovanje za proces digitalizacije pravosudja, način izbora sudija i javnih tužilaca u Srbiji, kao i funkcionisanje sistema za izvršenje krivičnih sankcija, sa posebnim osvrtom na sistem izvršenja alternativnih krivičnih sankcija.

Na sastanku su potvrdjeni veoma dobri bilateralni odnosi dve države, dogovoreno da se intenziviraju konsultacije ministarstava pravde dve zemlje kako bi se ubrzao proces harmonizacije propisa u sklopu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x