Selaković u Banjaluci sa ministrima Republike Srpske o jačanju veza

 Srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković danas se u Banjaluci odvojeno sastao sa ministrima zdravlja i socijalne zaštite i unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske, sa kojima je razgovarao o jačanju veza i produbljivanju saradnje.

Posle sastanka sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alenom Šeranićem, Selaković je rekao da je zajednički cilj da se u okviru sistema dva ministarstva razmene iskustva i spajaju stručni ljudi iz oblasti socijalne zaštite, saopštilo je ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Selaković je naveo da je, bez obzira da li su to ustanove za smeštaj korisnika iz oblasti socijalne zaštite, ili su to centri za socijalni rad ili različita strukovna udruženja, važno da dve strane sarađuju i "međusobno se pomažu gde god je to moguće i potrebno", piše u saopštenju.

Dodao je da je dogovoreno da u najskorijem roku bude definisan tekst Sporazuma dva ministarstva u oblasti socijalnog staranja, koji bi se našao na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske.

On je, kako se navodi, Šeraniću ponudio različite vrste iskustava u dosadašnjem radu ministarstva, pre svega u vezi sa digitalizacijom sistema socijalne zaštite.

Šeranić je zahvalio Selakoviću "na produktivnom sastanku", rekavši da su imali "vrlo konstruktivan razgovor i razmenu iskustava sa aspekta unapređenja usluga, koje danas postaju sve više i zdravstvo i socijalna zaštita u jednom".

Selaković se danas u Banjaluci sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom, zaduženim za sektor rada i invalidsko-boračke zaštite, saopštilo je ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Srpski ministar je na sastanku rekao da se Srbija 2012. godine suočavala sa dvocifrenom stopom nezaposlenosti, a da ona danas iznosi "oko osam odsto, statistički gledano, a faktički oko pet odsto".

Selaković je, kako se navodi, rekao da predstoji strateška reorganizacija Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi fokus bio stavljen na razvoj tržišta deficitarnih zanimanja.

Karan je, govoreći o unapređenju e-uprave u Republici Srpskoj, kazao da je u toku proces izrade sistema Socijalne karte, i da bi iskustva i razmena znanja u toj oblasti sa Srbijom "bila od izuzetnog značaja, ne samo za jedno ministarstvo, već za čitav sistem javne uprave".

Selaković i Karan su "istakli važnost zajedničkih obeležavanja bitnih događaja iz prošlosti srpskog naroda, zaključujući da to više povezuje i zbližava ljude i da se na taj nači jača zajednička kultura sećanja", piše u saopštenju.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x