Selaković: Veoma su važna preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom

 Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, rekao je da je iz republičkog budžeta ove godine 625 miliona dinara namenjeno za isplatu zarada osobama sa invaliditetom u preduzećima, poput firme za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Stil" koju je danas posetio u Zrenjaninu.

"Iz budžeta se obezbeđuje do 75 odsto zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, a maksimum do 50 odsto prosečne zarade u Republici, dok se ostatak od 50 odsto očekuje od samih preduzeća", rekao je Selaković.

Tokom posete preduzeću "Stil" koje postoji od 1963. godine, Selaković i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura razgovarali su i s predstavnicima Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Srbije.

Ministar je ukazao da je problem tih preduzeći što su iz godine u godinu dobijala sve manje sredstava po osnovu javnog poziva za nabavku, nekada opreme, a kasnije samo repromaterijala.

"Ovakva preduzeće su potrebna Srbiji jer mogu da posluju i ispunjavaju svoju višestruku svrhu postojanja, ali moramo da nađemo način da taj cilj koji je vidljiv nama u Ministarstvu, bude vidljiv i na nivou čitave Vlade i za to ćemo se boriti", kazao je Selaković.

Naveo je da su u zrenjaninskom "Stilu" 80 odsto radne snage osobe sa invaliditetom, što ga čini pojedinačnim najvećim poslodavcem osoba sa invaliditetom u Srbiji koje je u državnom vlasništvu.

Selaković je naveo da se preduzeća te kategorije ne formiraju radi ostvarivanja poslovne dobiti i pravljenja profita, već da zapošljavaju osobe sa invaliditetom i pružaju im profesionalnu rehabilitaciju jer je, kako je ocenio, za državu "mnogo jeftinije" da uloži u takva preduzeća i zaposli osobe koje imaju neki vid i stepen invalidnosti nego da taj novac daje za socijalnu pomoć, ili za smeštaj u posebne ustanove.

Pored toga, time se, kako je kazao, doprinosi i ličnom osećaju korisnosti ljudi koji rade u takvim preduzećima.

"Srbija iscrpljuje svoj postojeći kontigent raspoložive radne snage, zato je važno da zaposlimo svakoga ko želi i ko može da radi, a to jesu i osobe sa invaliditetom kojih među nezaposlenima ima mnogo, posebno sa nižim kvalifikacijama i starijih od 50 godina, kao i teže zapošljivih kategorija stanovništva", kazao je Selaković.

Direktor preduzeća "Stil", Aleksandar Bursić, kazao je da ono proizvodi ličnu zaštitnu opremu i obuću za tržište Srbije i da je deo namenjen izvozu, a zapošljava 90 ljudi, od toga 70 sa invaliditetom.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x