Selaković u Njujorku: Potrebno dodatno raditi na jačanju multilateralizma

 Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ) u Njujorku da je potrebno dodatno jačati multilateralizam i raditi na razumevanju multipolarnosti svetskog poretka, saopštilo je jutros Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Iako je svet danas u mnogo čemu drugačiji nego onaj iz 1961. godine, i dalje se suočavamo sa sličnim izazovima. Zato je danas potrebno dodatno raditi na jačanju multilateralizma i razumevanju multipolarnosti svetskog poretka", rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je za Srbiju od posebne važnosti poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, koje je opisano u Povelji UN, ali i u drugom osnivačkom principu Pokreta nesvrstanih zemlja.

Selaković je, obraćajući se ministrima članicama PNZ, objasnio da Srbija kao država koja je vojno neutralna i posvećena svom strateškom opredeljenju, punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, istovremeno radi na jačanju starih, tradicionalnih prijateljstava sa afričkim, latino-američkim i azijsko-pacifičkim državama u nadi da će osnaživanje tih veza biti obostrano korisno za naše narode.

"Na kraju, želim još jednom da poručim da Pokret nesvrstanih zemalja uvek može da računa na prijateljstvo Srbije. Čvrsto verujemo i doprinosimo izgradnji sveta u kojem će preovladati dijalog na bazi ravnopravnosti, bez podela na velike i male - sveta u kome će opredeljenje ka miru i stabilnosti preovladati", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije nalazi se zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku gde je u toku zasedanje Generalne skupštine UN.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x