Si Đinping: Zemlje BRIKS-a treba da donesu pozitivnu, stabilizujuću i konstruktivnu snagu svetu

Zemlje BRIKS-a, kao važna tržišta u nastajanju i velike zemlje u razvoju, treba da deluju sa osećajem odgovornosti kako bi donele pozitivnu, stabilizujuću i konstruktivnu snagu svetu, rekao je kineski predsednik Si Đinping.

Kao domaćin 14. samita BRIKS-a, koji se održava putem video-linka, Si je u četvrtak rekao da se ovaj samit održava u kritičnom trenutku u oblikovanju budućeg toka čovečanstva.

"Nasuprot kompleksnim okolnostima usled pandemije kovida 19, mukotrpnom svetskom ekonomskim oporavku i sve izraženijim pitanjima mira i bezbednosti, mehanizam BRIKS-a je pokazao otpornost i vitalnost prihvatajući duh otvorenosti, inkluzivnosti i saradnju od koje svi dobijaju", rekao je Si.

"Zemlje BRIKS-a su pojačale solidarnost i koordinaciju i zajednički se pozabavile izazovima", dodao je.

Da bi doneli pozitivnu, stabilizujuću i konstruktivnu snagu svetu, Si je rekao da zemlje BRIKS-a treba da se zalažu za jednakost i pravdu, da ohrabruju međunarodnu zajednicu da praktikuje istinski multilateralizam i da podržavaju međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u njegovom središtu i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

Pozvao je zemlje BRIKS-a da apeluju na svet da odbaci hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju, da se suprotstavi jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija i odbaci male krugove izgrađene oko hegemonizma formiranjem jedne velike porodice koja pripada zajednici sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x