Sijarto: Da od Mađarske zavisi, Zapadni Balkan bi već bio deo EU

 Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto ocenio je danas u Beogradu da je aktuelna kriza u Ukrajini pokazala da je Zapadni Balkan definitivno potreban Evropskoj uniji i da kada bi zavisilo od Mađarske, region bi već bio deo Unije.
Stvaranjem "Otvorenog Balkana" napravljeni su neophodni koraci ka integraciji u Uniju i vreme je da Brisel dela, rekao je Sijarto na Samitu inicijative Otvoreni Balkan, preneo je RTS.

Sijarto je napomenuo da su rat u Ukrajini, njegov ekonomski uticaj i razarajuća kriza u snabdevanju energijom, napravili okruženje u Evropi koji se završilo u katastrofalnom slabljenju EU.

"Istina je da lideri EU nisu mogli da spreče da ljudi u Evropi plate cenu rata za koji nisu odgovorni. U datim okolnostima verujemo da možemo da izbegnemo dalje probleme i uticaj rata", istakao je on.

Evropi je, prema njegovim rečima, "definitivno potreban Zapadni Balkan i integracija zemalja koje sede danas za ovim stolom može da doprinese evropskoj bezbednosti u tri aspekta - fizičkoj, snabdevanju hranom i energentima".

Sijarto je zahvalio Turskoj na posredovanju pri postizanju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, Srbiji na zaštiti granica od novih migratornih kretanja, dok je posebno ukazao na važnu odluku izgradnje "Turskog toka".

"Mađarska bi bila u nevolji sa snabdevanjem gasom da nismo sa Turskom, Srbijom i Bugarskom izgradili taj gasovod. To je u ovom trenuku jedina bezbedna i pouzdana ruta za snabdevanje gasom", poručio je Sijarto.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x