Slovenci danas biraju predsednika, očekuje se pobeda Nataše Pirc Musar

 Građani Slovenije danas u drugom krugu predsedničkih izbora biraju između konzervativca Anžea Logara, bivšeg šefa diplomatije, i nezavisne centristkinje, advokatice i zaštitnice ljudskih prava Nataše Pirc Musar.

Logar, član desne Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše dobio je najviše glasova u prvom krugu izbora, 33,96 odsto, ali ankete pokazuju da znatno veće šanse za pobedu ima Pirc Musar.

Za Pirc Musar, koja može da računa na podršku birača vladajućih stranaka centra i levice, u prvom krugu izbora 23. oktobra glasalo je 26,85 izašlih birača. Ako pobedi, postaće prva predsednica Slovenije.

Analitičari su saglasni da Pirc Musar ima veće šanse od Logara, ali pojedini upozoravaju da bi advokatica mogla da izgubi prednost u slučaju slabe izlaznosti, imajući u vidu da je biračko telo desnice disciplinovanije.

Pobeda Logara bi bila udarac za liberalnu vladu Roberta Goloba koja je posle aprilskih izbora smenila sa vlasti Janšu, nacionalistu kritikovanog da je podstakao polarizaciju u društvu napadima na nezavisne medije i podrivanjem liberalnih vrednosti.

Nakon što je kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez zauzeo treće mesto u prvom krugu, premijer Golob je podržao Pirc Musar, navodeći da se ne sme dozvoliti ulazak kandidata SDS u predsedničku palatu jer bi to vratilo Sloveniju u "mračna vremena" Janeza Janše.

I Logar i Pirc Musar su formalno nezavisni kandidati, iako je bivši šef diplomatije dugogodišnji član Janšine stranke. Logar nije zvanično kandidat SDS jer bi u tom slučaju imao znatno manje šanse da pridobije podršku birača sa centra.

Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova (2020-2022), 46-godišnji Logar je u kampanji nastojao da se distancira od svog partijskog šefa i da prikaže sebe kao umerenog političara, izbegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.

Pirc Musar, 54-godišnja advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je zastupala i suprugu bivšeg američkog predsednika Melaniju Tramp, poznata je i kao zagovornica prava LGBT populacije. Ona je 15 godina radila pri Savetu Evrope kao stručnjak za ljudska prava.

I Logar i Pirc Musar najavljuju da će, ako pobede, dosta pažnje posvetiti procesu integracije Zapadnog Balkana u EU.

U ovonedeljnom intervjuu za slovenačku agenciju STA, Logar je rekao da će njegova prva aktivnost u toj oblasti, ako bude izabran, biti "obezbeđivanje da Srbija i Crna Gora nastave proces pridruživanja što je brže moguće".

Logar je kazao da "posebnu pažnju treba posvetiti Srbiji", kao ključnoj u procesu približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, i ukazao na značaj poštovanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, navodeći da tu "uglavnom ima u vidu sankcije Rusiji, koja je agresor u Ukrajini".

Pirc Musar je za agenciju STA rekla da bi volela da ceo Zapadni Balkan što pre uđe u EU, ali da taj put "sigurno neće biti lak, jer u tim zemljama još ima dosta korupcije i nepoštovanja ljudskih prava".

Ona je kazala da je "trenutno u Srbiji šizofrena situacija, jer predsednik Aleksandar Vučić nije siguran da li treba da klimne" ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ili Evropskoj uniji, izraziši uverenje da će Srbija "jednog dana biti u EU".

Pobednik izbora će naslediti centristu Boruta Pahora kome drugi petogodišnji predsednički mandat ističe u decembru, a Ustav mu ne dozvoljava da se kandiduje za treći.

Funkcija predsednika Slovenije je pretežno ceremonijalna, ali šef države uživa autoritet jer ga građani neposredno biraju. Predsednik Slovenije je vrhovni komandant oružanih snaga i predlaže sudije Ustavnog suda i guvernere centralne banke, dok politiku vodi vlada.

Biračka mesta su otvorena u 7.00, a glasanje traje do 19 časova. Pravo glasa ima oko 1,7 miliona birača.

Pobednik izbora biće peti predsednik Slovenije od proglašenja nezavisnosti 1991. godine. Na čelu države od tada su bili Milan Kučan (1991-2002), Janez Drnovšek (2002-2007), Danilo Tirk (2007-2012) i Borut Pahor (2012-2022).

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x