Stano: Dogovor o tablicama početak posla ka normalizaciji odnosa

 Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da je dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama početak rada ka normalizaciji odnosa i najavio da će visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borel uskoro pozvati lidere Beograda i Prištine na novi sastanak u Brisel.
Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se Srbi vratiti u institucije kada bude formirana Zajednice srpskih opština, Stano je novinarima u Briselu rekao da je od izbijanja poslednje krize "povratak kosovskih Srba u institucije bilo jedno od osnovnih očekivanja i zahteva EU" dodajući da "isto važi i za formiranje Zajednice srpskih opština".

Stano je istakao da je "važno da se ispune dogovori koji su postignuti u okviru dijaloga" i da je to "poruka koju EU sve vreme šalje obema stranama".

On je ponovio da se rad na dijalogu nastavlja.

"Visoki predstavnik je već rekao da će pozvati lidere u Brisel da nastave rad na normalizaciji odnosa i dijalog uz posredovanje EU. Razume se, to nije kraj procesa... već početak posla koji će nas, nadamo se, izvesti iz permanentne krize i omogućiti nam da dođemo do nove fazu u kojoj bi radili na problemima na održiv način kako bi izbegli nove krize" rekao je Stano.

On je dodao da će rad biti nastavljen na više nivoa i da specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak radi veoma naporno kako bi se pronašao način da se ide napred.

Prema njegovim rečima Borel će uskoro pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da dođu u Brisel da nastave rad na postignutom dogovoru i počnu razgovore oko "šire slike a to je normalizacija odnosa koja se zasniva na predlogu evropskih posrednika".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x